Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ők vannak óriási veszélyben

Ők vannak óriási veszélyben

portfolio.hu

Az új koronavírus okozta gazdasági recesszió valamilyen formában minden emberre hatással van.

Számos család esetében jelentősen megnő az elszegényedés esélye az új koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt. Sokaknak nincsenek ugyanis olyan forrásaik, amikkel felvehetnék a kesztyűt azzal a pénzügyi sokkhatással, amit a COVID-19 okozott világszerte.

A helyzet olyannyira súlyos, hogy az OECD országokban átlagosan háromból több mint egy embernek egészen egyszerűen nincsen elegendő pénzügyi tartaléka ahhoz, hogy családját legalább három hónapig az elszegényedési küszöb fölött tartsa akkor, ha hirtelen minden bevétele kiesne. A legsúlyosabb helyzetben a statisztikák szerint

  • a 34 évnél fiatalabb emberek által vezetett háztartások,
  • a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők,
  • valamint a gyermekes párok állnak.

Bajban a fiatalok

Az OECD statisztikáiból jól látszik, hogy az elszegényedési esély jóval magasabb azokban a háztartásokban, ahol jellemzően fiatalok, 35 évesnél nem idősebb emberek élnek.

Veszélyben a családok
Ugyancsak magas a szegénység felé sodródás kockázata akkor, ha egy párnak gyermeke, gyermekei vannak. Értelem szerűen, minél több a gyerek, annál több az éhes száj is a háznál, ezért ha a megszokott bevételek teljesen kiesnek, akkor gyermekes családokban sokkal nehezebb szinten tartani a családi költségvetést, sokkal nagyobb megtakarításra van - lenne - szükség.

Tanulj fiam...

A statisztikákból az is látszik, hogy jóval nagyobb elszegényedési veszélynek vannak kitéve átlagosan azok a háztartások, ahol az ott élők alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek.

A koronavírus legnagyobb áldozatai

Az OECD statisztikák 2016-os vagy annál újabb adatok alapján tehát azt mutatják, hogy a jelenlegi helyzetben, az új koronavírus okozta gazdasági sokkhatás eredményeként, azok a magyar háztartások vannak potenciálisan az elszegényedés veszélyének leginkább kitéve - ha három hónapra kiesik a jelenlegi jövedelmük -, ahol

olyan 35 év alatti felnőttek élnek, akik gyermekeket nevelnek, és nincsen felsőfokú végzettségük.