MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Nyugdíjas évek a tengeren

Nyugdíjas évek a tengeren

in.hu

„Nem fogunk második otthont építeni. Úgy tervezzük, hogy a hajón élünk majd."

Vannak, akik arról álmodnak, hogy nyugdíjba vonulásuk után bejárják a világot. És vannak, akik tényleg hajóra szállnak és megteszik.

Ralph Bias azóta imádja a tengerjáró hajókat, hogy gyerekkorában megnéze a Poszeidón katasztrófa című filmet. A Dél-Floridában élő férfi hajóutakat értékesít, évente hat-nyolcszor utazik, és azt tervezi, hogy nyugdíjazása után még több időt tölt majd a tengeren.

"Nem fogunk második otthont építeni. Úgy tervezzük, hogy a hajón élünk majd. Valószínűleg évente körülbelül három-négy hónapot töltünk majd egy adott hajón” – mondja Bias.

Ki más tölthetné el jobban a hosszú napokat a tengeren vagy a laza éjszakákat a büfében, mint a nyugdíjasok, akiknek hétfőn nem kell újra munkába állniuk? A Cruise Lines International Association szerint a 2018-ban 28,5 millió körutazáson részt vevő ember egyharmada 60 éves vagy annál idősebb volt. Amit azonban talán nem mindenki tud, hogy az emberek a nyugdíjas éveiket állandó utazással is tölthetik.

Az iparági kereskedelmi csoport nem közöl statisztikákat azokról az emberekről, akik teljes munkaidőben a tengerjáró hajókon élnek, úgy tűnik, hogy ez a szám a tengerjáró közönség legkisebb töredéke.

A Washington Post által megkeresett legtöbb hajótársaság azt mondta, hogy jelenleg nincs teljes munkaidős lakosuk. Egy vállalat azonban kiemelkedik a többi közül, mert hosszú távú hajósoknak épült: A The World - Residences at Sea, amely "a világ legnagyobb magántulajdonban lévő, lakóhajójaként" hirdeti magát, 165 egységgel és 66 éves átlagéletkorú lakókkal.

Több más, teljes idejű lakhatásra szolgáló, hasonló vízen élő közösségek létrehozására irányuló tervet, köztük a Crystal Cruises tervét is, már elvetették vagy többször elhalasztották.

Egy 2016-os jelentésében a férje halála után 12 évet különböző hajókon töltő Lee Wachtstetter elmondta, hogy a luxus Crystal Serenityn az átlagos napi költségei körülbelül 450 dollárra rúgtak. Ez egy csúcskategóriás, inkluzívabb utazásra vonatkozik. A kedvezőbb árfekvésű hajóutak sokkal kevesebbe kerülnek, mindössze 50 dollárba naponta egy kis ablaktalan szobáért, nem számítva az adókat, illetékeket, borravalót és az olyan extrákat, mint az üdítő vagy az alkohol.

A skála széles, mondja Jennifer Crivelli, a hosszabb tengerparti nyugdíjas utakat szervező Cruise Web termékképzésért felelős helyettes vezetője.

„Szinte mindenkinek van olyan hajóútvonalunk, amelyik a költségvetésébe belefér.”
A Journal of the American Geriatrics Society 2004-es tanulmánya összehasonlította a tengerjáró hajókat és az idősek számára fenntartott lakóhelyeket, figyelembe véve a szobák méretét, a létesítmények felszereltségét, az orvosi ellátást, a látogatások lehetőségét és a költségeket. A tanulmány becslése szerint a Royal Caribbean hajóján való tartózkodás költségei akkoriban évi 33 260 dollárra (11 millió forint) rúgtak, míg az országos átlag 28 689 dollár volt a támogatott lakhatást nyújtó intézményekben.

„A cirkálóhajós ellátás legitim alternatívát jelent az idősek számára, akik nem hajlandóak a hagyományos támogatott életvitelű vagy [idősotthoni] ellátásra berendezkedni. Ha ez a lehetőség sikeres lesz, az idősek sokkal élvezetesebb élményben részesülhetnek, és a változatosság kedvéért várhatják azt az időt, amikor kevésbé lesznek függetlenek”
– áll a tanulmányban.

Bár a hajótársaságok nem éppen a támogatott életvitel alternatívájaként marketingelik magukat, sokan kínálnak extra hosszú hajózási utakat kikötők megismétlése nélkül, hogy vonzóvá tegyék azok számára, akiknek rengeteg idejük és pénzük van, és akut vándorlási vágyuk van. Más szóval, valami, ami vonzó lehet a nyugdíjasok számára.

Bár a Holland America Line nem keres főállású lakosokat, az üzemeltető bátorítja a „gyűjtőutakat", vagyis a minimálisan ismétlődő kikötőket tartalmazó, egymás után következő körutazásokat. Azok az utasok, akik ilyen utakat foglalnak, az útvonaltól függően általában 10-15 százalékos kedvezményt kapnak, mondja Erik Elvejord szóvivő.

Rámutat azonban, hogy a hajók „nem igazán nyugdíjas közösségként vannak berendezve", ahol ugyanolyan orvosi létesítmények, banki lehetőségek és egyéb hosszú távú szolgáltatások állnak rendelkezésre, mint amilyenekre a lakosoknak szükségük lehet. Vagyis azoknak, akik hosszú időt töltenek a tengeren, stabil egészségi állapottal kell rendelkezniük.

Lee Lindquist, a Northwestern Memorial Kórház geriátriai főorvosa és a körutazásokat és a támogatott lakhatást összehasonlító tanulmány vezető szerzője rávilágított arra, hogy kiknek lehet a legmegfelelőbb ez az élmény. Elmondása szerint a jelölteknek legalább némi mobilitással kell rendelkezniük, képeseknek kell lenniük saját gyógyszereik kezelésére, és nem szabad, hogy kognitív problémáik legyenek. Hozzátett, hogy sokaknak, akik hosszú távon hajóznak, van orvosuk egy kikötőben, amelyet gyakran felkeresnek, és aki elvégezheti a rutinvizsgálatokat; ezek a megállók tökéletesek arra is, hogy 90 napos gyógyszerkészletet vegyenek fel.

Ami fontos, hogy bármikor abbahagyhatjuk a hajózást, bármikor dönthet úgy, hogy visszaköltözik oda, ahol korábban élt. Érdemes azonban kipróbálnunk egy valamive rövidebb hajóutat, mielőtt elköteleznénk magukat egy még hosszabbra.

Nyitókép: Shutterstock / Kostiantyn Voitenko