MENÜ
2021. március 9.
Franciska, Fanni
Nyugati Agrár Kft.: A műtrágya-kereskedelem szakértői

Nyugati Agrár Kft.: A műtrágya-kereskedelem szakértői

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

A bátaszéki kötődésű Nyugati Agrár Kft. két éve kezdte meg működését a műtrágya-kereskedelem területén.

A Dél-Dunántúlon egyre nagyobb elismertséget kivívó vállalkozásban a régiót jól ismerő, tízéves szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek állnak a mezőgazdasági termelők rendelkezésére. IMREH ZSOMBOR tulajdonos-ügyvezető az új termékekről, fejlesztési elképzelésekről is beszélt.

– Termékpalettánk a nitrogéntartalmú műtrágyáktól kezdve, az NPK műtrágyákon keresztül, a lombtrágyákig terjed – kezdte az agrármérnök cégvezető. – Lehetőség van egyedi összetételű termékek előállítására is. Műtrágyáink 80 százalékban granulált termékek. A granulált NPK-k vízoldható foszfor hatóanyagtartalma a felhasznált alapanyagok miatt 90-95 százalék, ez a kálium esetén 100 százalék. Gyártóink között elsősorban orosz, horvát, valamint osztrák, német, spanyol gyárak szerepelnek. Tevékenységi területünkön Tolna, Somogy, Baranya és Fejér megyében – a kistermelőktől a több ezer hektáros gazdaságokig – 350 partnert tudhatunk vásárlóink között.
– Ezek szerint az import a meghatározó a műtrágya-forgalmazásban.
–Így van, ezért is fontos, hogy itt Bátaszéken, az egykori téglagyár területén kialakított központban, egy cégcsoport tagjaként működünk. A J. Lasfar Kft. műtrágya logisztikai központjában történik a többnyire hajón érkező alapanyag tárolása, illetve termékeink csomagolása, deponálása. Az infrastruktúrát egyebek mellett 80 ezer négyzetméternyi betonozott terület, egy húszezer,- és egy kétezer négyzetméteres raktárcsarnok jelenti. A folyékony műtrágya tárolására alkalmas 8000 tonna befogadására alkalmas medence párját ritkítja Magyarországon. Logisztikánkat ezenkívül 11 saját tulajdonú új kamion segíti. Ezzel a flottával képesek vagyunk az ömlesztett, a BB-es (600 kg/zsákos), illetve a folyékony áruk szállítására is. Ki kell emelnem, hogy a cégcsoport háttere nagyon fontos számunkra, ugyanis logisztikai biztonságot jelent. Biztos alap, hiszen a telepen fizikálisan létező termékkel kereskedünk, nem „virtuális” áruval.
– Milyen fejlesztésekben gondolkodnak?
– Folyamatosan dolgozunk a termékpalettánk bővítésén. Kiemelném egy új termék palettát, egy baromfitrágya-családot, amit kertészetek, gyümölcsösök, biogazdaságok számára ajánlunk. Utóbbiak esetében ez elvárás is, de személyes szakmai véleményem is az, hogy szükség van a szerves anyagokra, még az intenzív növénytermesztésben is. Fontos, hogy ne kemizáljuk túl az egyes növényi kultúrákat, és lehetőségeink szerint pótoljuk az egészséges talajélethez szükséges feltételeket.
– Önök kamionos mennyiségben számolnak, vajon a kistermelőknek mit tudnak kínálni?
– Október 1-jén nyitottuk meg a műtrágya kiskereskedelemmel foglalkozó üzletünket itt, Bátaszéki központunkban, a Kövesd puszta 1. szám alatt. Fontos, hogy itt a környékbeli gazdálkodók kisebb mennyiségekben is megvásárolhatják termékeinket. A telepi forgalomtól elkülönítve, gyorsítva a kiszolgálásukat igyekszünk optimális vásárlási feltételeket biztosítani számukra. A tavaszi szezonra készülve kisebb kiszerelésű (25 kg-os zsák) terméklistát szeretnénk összeállítani. Hétköznap 8.00-16.00-ig tart nyitva az üzlet. További tervünk, hogy a következő kiskereskedelmi egységet Sárszentlőrincen nyitjuk meg. Cégünk elkötelezett a partnereink irányába, hogy szakmai tanácsokkal segítve, versenyképes áron, jó minőségű termékekkel, rugalmas kiszolgálást biztosítson részükre.

Nyugati Agrár Kft. 

Bátaszék, Kövesd puszta 1.
Tel.: ügyvezető: 30/990-6742,
üzletkötők: 70/677-8791, 30/624-2060
E-mail: nyugatiagrarkft@gmail.com