Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Németországban elengedik a lakossági napelemes rendszerek áfáját, és még adómentessé is teszi

Németországban elengedik a lakossági napelemes rendszerek áfáját, és még adómentessé is teszi

napi.hu

Kevesebb bürokrácia és egyben nagyobb jogbiztonság.

Aki családi házban vagy kereskedelmi ingatlanban legfeljebb 30 kilowatt teljesítményre képes fotovoltaikus rendszert üzemeltet, annak 2023 elejétől már nem kell jövedelemadót fizetnie a hozam után - adta hírül a PV Magazine. Történt mindez úgy, hogy a jövő évi adózási rendszer átalakítása mellett a német kormány új támogatási intézkedéseket is bejelentett, köztük azt is, hogy az áfa-szabályok nem vonatkoznak a napelemes rendszerek és energiatároló rendszerek vásárlására, importjára és telepítésére.

Ez utóbbinak az a feltétele, hogy a rendszereket magántulajdonú házakba, lakásokba, illetve azok közelében helyezzék el. De ugyanez érvényes "a közjót szolgáló tevékenységet szolgáló köz- és egyéb épületekbe" telepített rendszerekre.

Ez az áfamentesség azt jelenti - írja a lap, hogy a napelemes rendszer üzemeltetőknek eztán nem kell külön kérvényezniük a kedvezményt, nem kell a bürokráciával vesződniük. Ez egyébként lehetőségként benne van a megújuló energia termelést is ösztönző, új európai uniós áfa-irányelvben, és a berlini kabinet az intézkedést a 2022-es éves adótörvényében már jóvá is hagyta.

Kevesebb bürokrácia és egyben nagyobb jogbiztonság – fontos lépés a fotovoltaikus rendszerek működésének egyszerűbbé és vonzóbbá tételéhez a polgárok számára – mondta a döntést követően Albert Füracker (CSU) bajor pénzügyminiszter.

Az új jogszabályi rendelkezésnek az is a része, hogy jövedelemddó kérdésben tanácsadó egyesületek segítsék a napelemes szabályozás alá eső cégeknek. Az adótörvény ezt mostanáig tiltotta.