Tam_Bau
MENÜ
2025. május 3.
Tímea, Irma
BÁT-GRILL Kft.: Harminc év a baromfifeldolgozásban

BÁT-GRILL Kft.: Harminc év a baromfifeldolgozásban

Takács Zsuzsa, fotók: BÁT-GRILL Kft.

A családi cég és klasszikus társas vállalkozás minden erényét egyesítik.

A sárga csirke összetéveszthetetlen. Az első izgalmakkal teli napon ötszáz brojlercsirkét vágtak, ma óránként négyezer szárnyas fut végig a vágósoron a bátaszéki üzemben. Azóta eltelt 30 év, semmit nem adtak fel elveikből, a minőség iránti elkötelezettségből. A BÁT-GRILL Kft-t 1995-ben alapították és a kizárólag magyar tulajdonú élelmiszeripari vállalkozás lépésről-lépésre növekedett, szerves fejlődéssel érte el mai modern arculatát. Cégcsoporton belül oldják meg az állatok takarmányozását, nevelését, feldolgozását, ez hatékony és egyben a BÁT-GRILL-minőség alapja. Az évforduló apropóján beszélgettünk JORDÁN ANDRÁS ügyvezető igazgatóval, aki a kezdetektől itt dolgozik, szakmai útja egybefonódott a cég történetével.

– A BÁT-GRILL Kft. egyesíti a családi cégek és klasszikus vállalkozások minden erényét – fogalmaz a cégvezető. – Szerencsés helyzet volt, hogy az alapító-tulajdonosok közül többen is rendelkeztek baromfitenyésztéssel-feldolgozással kapcsolatos tudással, tapasztalattal, ami meghatározta a cég működését. A viták ellenére nem volt széthúzás, mindig előrehaladtunk, így valósultak meg a termelést segítő beruházások. Sokszor kérdezik tőlem, hogy mi a hosszú távú sikeres működés alapja, meggyőződésem, hogy ez a kettős egyensúly. Családi kötelékek ellenére nem egy ember dönti el, hogy mi legyen a stratégia, vitatkozunk, érvelünk – olykor hevesen –, aztán ha kell, alszunk egyet a döntés előtt. Viszont nagy előny, hogy nem kell úgy küzdeni a bizalomért, mint egy multinacionális vállalatnál.
– Ez személyes kötődést is jelent az Ön esetében?

–Természetesen. Kezdetektől a Bát-Grill-nél dolgozom, eleinte beszállítóként, árufuvarozóként kezdtem, majd 1997 márciusától az irodán kaptam munkát, és néhány év után rám bízták a kereskedelem irányítását. Ez testhezálló, érdekes terület, egyben nagy kihívás volt. Szakmailag nagyon erős gárda vezette a céget, Szekeres Sándor és Neidhart Ferenc alkották a menedzsmentet, bizonyítanom kellett! Aztán 2020-ban, Sándor nyugdíjba vonulásával, ügyvezetői megbízást kaptam, és a kereskedelmi vezetői stafétát unokaöcsémnek, Jordán Krisztiánnak adtam át, aki feltehetően ugyanúgy kihívásnak élte meg a feladatot.
– A cég életében öt évvel ezelőtt elkezdődött, majd lezajlott egy generációváltás, ami tudatosan családi szálak mentén, de szigorúan szakmai szempontokat figyelembe véve valósult meg. Megérte, jó volt ez az irány?
– Igen, hiszen nálunk a családi érintettség egyet jelent a sokkal nagyobb elvárásokkal. Nemcsak magamról, vagy Krisztiánról beszélek, hanem említethetem Szekeres Ritát, aki gazdasági-és HR-igazgatóként vesz részt a felső vezetésben. Édesapja, Szekeres Sándor olyan alapelveket rakott le a BÁT-GRILL vezetési koncepcióját illetően, amit átvehettem és magaménak vallok. Úgy vezette mindig a céget, hogy a kor technológiai követelményeinek és jogszabályoknak egyaránt megfeleljen.
– Ez nem is olyan magától értetődő, mint amilyennek hangzik.
– Különösen induláskor, a ’90-es évek közepén, amikor nagyon sok kókler próbálkozott, cégek indultak és buktak el, nagy hagyományokkal rendelkező üzemek zártak be. Bár először kézzel történt a feldolgozás, a lehető leggyorsabban gépesítettünk. Mi már akkor gépi darabolással dolgoztuk fel a csirkét, amikor a kis- és középüzemek nem foglalkoztak ezzel. Mindig a minőséget és a hatékonyságot akartuk növelni, és a kettő együtt jár. Egyre modernebb gépeket vásároltunk meg ahhoz, hogy növelni tudjuk a kapacitást. A vevői igénynövekedés késztetett a mindig újabb fejlesztésekre. Jellemzően még le sem zártuk az egyik beruházást, már a következőt terveztük.


– Ha a három évtizedes múltat, a siker titkát keressük, ez lehet a válasz?
– Mondhatjuk, de ugyanilyen fontos, hogy megbízható partnerekkel dolgozunk együtt, ezek hosszú távú kapcsolatok. Első csirkebeszállítónk volt a Palotabozsoki Zrt., ma is együttműködünk, de említhetem vevőink között a budapesti Bosnyák-téri piacon a Wippi Baromfi Kft-t, ’96 óta a partnerünk, vagy a cégalapításban közreműködő ügyvédi irodát és a könyvelésünket végző vállalkozást, akikkel szintén a kezdetektől együtt dolgozunk, de a csomagóalanyagot is ugyanattól az egyéni vállalkozótól vesszük évtizedek óta.
– Hűségesek és kitartóak, ami jó üzenet, nemcsak az üzleti világban.
– Ez jellemző a munkavállalóink megbecsülésére is. Ma 220 főt foglalkoztatunk, az üzemben mintegy 150-en dolgoznak. Jórészt helyiek, zömmel bátaszékiek, illetve a környező településekről érkeznek, de Baranyából is két mikrobusz szállítja a dolgozóinkat. A COVID-idején volt cserélődés, de sem előtte, sem utána nem volt jellemző a fluktuáció. Hárman, már a kezdetektől a cégnél dolgoznak, innen mentek nyugdíjba, és visszatértek nyugdíjasként is. Elégedettek és büszkék vagyunk munkatársainkra, akiknek igyekszünk humánus és elfogadható munkakörnyezetet teremteni.


– A nagy kérdés, mit hoz a jövő a BÁT-GRILL Kft. számára, hogyan terveznek?
– A jövőt a múlttal kell kezdeni. Már szó esett a generációváltásról, jelentős fiatalítás történt, pillanatnyilag egy hat fős grémium hozza a fontos döntéseket. A már említett kollégákon kívül jövő januárig dolgozik velünk Neidhart Ferenc, aki a termelést irányítja. Ő nyugdíjba készül, Tomkovits Éva veszi át tőle az üzemi feladatokat, már évek óta a területen dolgozik, a műszaki irányításért Csibi Bence, a minőségirányításért Kovács Éva felel. Fiatal és nyitott a menedzsmentünk, megalapozhatja a jó döntéseket és a folyamatos fejlődést.
– Már letetették a névjegyüket, hiszen 2020 óta is történt egy ’s más az üzemben.
– Említhetem a napelem-projektet, ami az energiaköltségeket csökkenti, 2021-ben valósult meg. A COVID-idején adtuk át a hűtőházat, és az utolsó beruházásunk a darabolóüzem teljes technológiai cseréje és saját szennyvíztisztító létrehozása volt. De további nagy terveink vannak. A jelenlegi üzemben ’98 óta folyik a termelés, többször átépítettük, de a technológiai-technikai fejlesztések miatt beszűkültünk. Alig férnek el a gépsorok. Egy teljesen új helyen, Bátaszék térségében egy zöldmezős beruházásban gondolkodunk, melynek során egy 8000 db/óra kapacitású üzemet hoznánk létre. (Jelenleg 4000 db/óra a kapacitás.)
– Mikor valósulhat meg ez a beruházás? Mennyire közeli és elérhető a terv?
– Egy KAP pályázatot nyújtottunk be 2024-ben, jelenleg az elbírálásra várunk. Az építési tervek, szakhatósági engedélyeztetések megvannak, a kiviteli tervek készülnek, ütemesen halad a program.
– Vagyis, ha megkapják az EU-s támogatást, akkor azonnal startra kész a beruházás, nem akkor kezdik az engedélyek beszerzését.
– Pontosan. Ez számunkra mindig evidencia volt a működésünk során és a fejlesztéseket tekintve is. A jogszabályoknak megfelelés, a környezetvédelmi szempontok, a fenntarthatóság figyelembe vétele. Az ESG- fenntarthatósági jelentést már 2023-ban elkészítettük, pedig nem lennénk még erre kötelezettek. Az eddigi beruházásainknál és reményeink szerint ezután is számíthatunk az állami és EU-s erőforrásokra a sajátunkon kívül és elmondhatom, és természetesen Bátaszék várossal is hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolunk.
– Elégedett az elért eredményekkel?
– Úgy érzem, van okunk elégedettségre, ezért gondolkodunk fejlődésben, újabb beruházásban. Van egy stabil beszállítói gárdánk, akik velünk növekednek, van egy nagyon jó dolgozói kollektívánk, egy fiatal, jól szervezett menedzsmentünk, és van egy hűséges és megbízható vevőkörünk. Persze,mindez kiváló termék nélkül semmit nem érne.

 

 „Legfontosabb ügyfeleink a dolgozóink”

 

A BÁT-GRILL Kft. 220 főt foglalkoztató nagyvállalat, mely máig megőrizte családias jellegét. Alig van fluktuáció, és a cég fontosnak tartja a dolgozók elégedettségét, az empatikus bánásmódot. SZEKERES RITA, a BÁT-GRILL Kft. gazdasági-és HR-igazgatója, a legtöbb dolgozót ismeri, felvételkor, bérfizetéskor, vagy egyéb probléma intézésekor személyes ügyeket, élettörténeteket ismert meg. Mindez szóba került, miközben a 30 éves jubileumról, a cég személyzeti politikájáról, és a személyes kötődésről beszélgettünk.


Beszélgetőtársunk a BÁT-GRILL- hagyományak megfelelően alulról, adminisztratív területen kezdte. Nagyon sok évig az adminisztráción dolgozott, majd a 2020-as generációváltás idején kapta meg a felelősségteljes vezetői feladatot. Közben e téren képezte magát, munka mellett végezte el az egyetemet, közgazdász lett HR-szakirányon. A tanulás idején nagyban segítette, hogy ismerte a gyakorlatot, a céges működést, munkájában pedig a frissen szerzett tudást kamatoztatta.

– Előtte is ismertem ezt a területet, korábban közgazdasági középiskolába jártam, de a könyvelés idegen volt számomra. Emberekkel szerettem foglalkozni, és itt jöttem rá, hogy ez az én utam, ez a testhezálló pálya számomra – mondja Szekeres Rita, majd így folytatja: – Itt nőttem fel, édesapámtól (Szekeres Sándor volt ügyvezető igazgató) sokat tanultam, gyerekként gyakran elkísértem őt munkája során, belenőttem a feladatokba, és elsajátítottam egyfajta vezetői szemléletet. Például azt, hogy milyen fontosak a munkatársak, szlogenünk, hogy a legfontosabb ügyfeleink a dolgozóink. Igyekszünk ezt többfélemódon kimutatni, hiszen dolgozók nélkül nincs termelés, és persze ez fordítva is igaz. Jól működik a Munkavállalói Gondoskodási Program, ennek keretein belül munkavállalóink elégedettségét, elköteleződését igyekszünk növelni. Célunk, hogy ne csak az egyik legnagyobb munkáltató legyünk, hanem a legvonzóbb munkahely is.

A folyamatos növekedéssel emelkedett évtizedek alatt a dolgozói létszám, ma már 220-an dolgoznak a vállalkozásnál. Nem jellemző a fluktuáció, van olyan munkatárs, aki kezdetektől a BÁT-GRILL Kft-nél dolgozik, innen ment nyugdíjba, és most nyugdíjasként is visszatért, nem egy munkatárs tizenöt-húsz éve dolgozik a cégnél. Vannak megváltozott munkaképességű dolgozóik, kritérium alapvetően az orvosi alkalmasság és a dolgozni akarás. A tapasztalt munkavállalók mellett fiatalok, 18 éves korosztály is megtalálható, jellemző, hogy a szaktudást igénylő munkakörökre a legnehezebb munkaerőt találni.

Az ágazatban elvárható korrekt fizetést, stabil munkahelyet találnak itt a dolgozók, és a cégvezetés fontosnak tartotta mindig a családias légkört. A szakember sorolja azokat a juttatásokat, amelyek alkalmanként segíthetik az itt dolgozókat, ilyen a közel 10 ezer forint értékű húsvéti füstöltáru-csomag, vagy a karácsonyi ajándékok, a pénzbeni juttatások. Ezenkívül nőnapon elmaradhatatlan a köszöntés. Nyaralási támogatásra lehet pályázni cégen belül, a munkához való hozzáállás, és teljesítmény alapján kerül elbírálásra, hogy ki kap hozzájárulást a vakációhoz. A cégen belül létezik egy vitaminprogram, erre bárki feliratkozhat, és negyedévente C-vitamin-csomagot biztosít a munkáltató.

– A cég dolgozóinak nagy részét a munkafelvételtől ismerem. Amikor irodai ablakom előtt, az udvaron elmegy valaki, jóleső érzés látni egy-egy munkatársat. A megnövekedett létszám és egyre több feladat ellenére szívesen foglalkozom az egyéni problémákkal is – fogalmaz a HR-igazgató. – Családias légkör jellemző, itt figyelünk egymásra, és szerencsésnek mondhatom magam, mert szeretem a munkám. Édesapámtól tanultam a munkamorált, azt hogy mindig precízen kell dolgozni, semmit nem szabad félvállról venni. Ő a példaképem emberségben, türelemben.

 

A jövő nyertese a baromfi

 

Prémium minőség, megfizethető árak. Röviden így jellemzi a BÁT-GRILL Kft. eredményes működését JORDÁN KRISZTIÁN kereskedelmi igazgató, aki 2021-től, fiatal közgazdászként vette át a vállalkozásban ezt a fontos területet, melynek ma, 32 évesen a vezetője.

Mint a legtöbben, ő is házon belül végigjárta a ranglétrát, az üzemi munkával kezdte, dolgozott műszakvezetőként is, és foglalkozott a boltok ellátásával. A terméket és a rendszert is alaposan ismeri. A kereskedelembe 2020-ban kóstolt bele, most a cégen belül felel azért, hogy a BÁT-GRILL-csirkék a fogyasztók asztalára kerüljenek.

– A megbízható, állandó minőség és a versenyképes árak meghatározóak – mondja a szakember.

– Nálunk nem a reklámszöveg, hanem a termék adja el magát, persze egy jól felépített rendszer szükséges hozzá. Magunk végezzük a szállítást, saját gépparkunk van, a sofőröket mi alkalmazzuk, a pontosság, precizitás, minőség minden téren elvárás. Csak olyan terméket kínálunk, amit mi magunk is örömmel fogyasztunk. Ez az alapelvünk.

A céges hagyományt követve multiknak nem szállítanak, jellemzően nagykereskedőknek, illetve a vendéglátásba, elsősorban nagy ételkiszállító cégeknek, valamint kisebb üzletekbe értékesítenek. Saját bolthálózattal is rendelkeznek, Tolnában csak Bátaszéken, míg Baranyában öt üzletet tartanak fenn. Mohácson, Pécsváradon és Pécsett, ahol három boltjuk közül a legforgalmasabb a Vásárcsarnokban működik. Állandó partnereket említ beszélgetőtársunk, nagyon sokan több évtizede árusítják a BÁT-GRILL termékeit. Külföldre is szállítanak, az árbevétel 40 százaléka exportból származik. Elsősorban Ausztriába, Romániába, Horvátországba, kisebb mennyiségben Hollandia és Szlovákia a felvevő piac, zömmel a drágább termékek a keresettek. Fontos szempont, hogy ugyanazt a minőséget adják el a külföldi vevőnek is, mint idehaza.

És ugyanez a szemlélet jellemző a belföldi piacon, a saját boltok és más vevők esetében. – Az nem lenne fair, hogy mást adjunk, azonos a minőség – teszi hozzá Jordán Krisztián.
A darabolt termékek csomagolva, tálcázva, lédig, friss vagy fagyasztott formában kerülnek a vásárlókhoz, hetente mintegy 170 ezer darab csirkét dolgoznak fel az üzemben. A hűtőház beruházást vevői igényre valósították meg, van, olyan partner, aki kizárólag fagyasztott terméket vásárol. A hagyományok és a régi kapcsolatok e téren is meghatározók, de nyitottak az új vevők megkeresésére. Jellemző, hogy várólista van, többen szeretnék árusítani a BÁT-GRILL-csirkét, mint amekkora kapacitással rendelkeznek. Ez a keresleti piac a fokozatos növekedésnek, a cég jó hírének, a kiváló terméknek tudható be, mondja az igazgató, majd hozzáteszi:

– A csirkefogyasztás felfutóban van, a jövő nyertese a baromfi. Van egy trend, ami az embereket efelé irányítja. A csirkehús egészséges, fenntarthatóbb a tenyésztése, más állatokkal összehasonítva, gazdaságosabb a tartása, kevésbé van kitéve a járványoknak, például a madárinfluenzának, és sokkal olcsóbb. Mivel a magyar piac nagyon árérzékeny a minőség és az ár között kell egyensúlyozni. Mi a prémium minőséget megfizethető áron adjuk. A nagy hozzáadott értéket a húsminőség, a sárga szín, a házias ízvilág jelenti.
Ennek titka pedig a különleges takarmányozás, amiről szintén sokat tudhat, hiszen az Agro-Cikó Kft. csibetelepének ügyvezetőjeként is dolgozik. Munkája egy részét a 9 főt foglalkoztató 130 ezer darabos állattartó telep működtetése teszi ki. Ez is a BÁT-GRILL Kft-tulajdona, a kereskedelemmel együtt kapta meg annak idején fiatal szakember, ha nem üzleti partnerekkel tárgyal, akkor a telep ügyeit intézi. Garantáltan, soha nem unatkozik.

A BÁT-GRILL-nél elsődleges feladatnak tekintik, hogy a magyar baromfihúspiac egyik kiemelkedő termékét állítsák elő. A Prémium Gold csirke útját szó szerint a szántőföldtől az asztalig követik nyomon. A csirkék nevelése a naposcsibe koruktól kezdve, a Revolution Nutrition takarmányozáson és tartási körülményeken át a késztermékig szigorú minőségbiztosítási szabványok szerint zárt rendszerben történik. Ez igazi védjegye a Prémium Gold csirkének: mindig, ugyanaz a magas minőség jellemzi, és egy tápanyagokban gazdag, egészséges baromfihús kerül a magyar családok asztalára.