MENÜ
2024. június 14.
Vazul
Nemcsak tudást ad, anyagilag is megéri

Nemcsak tudást ad, anyagilag is megéri

napi.hu / Varga Csenge

Nagyon megéri doktorálni: beleszámít a nyugdíjba, és adókedvezménnyel jár.

A Neumann János program keretében megújítják a doktori képzéseket a magyar egyetemeken - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára.

A Neumann János program kilenc intézkedést fogalmaz meg, ezek közül a doktori képzés erősítése, az egyetemek és a gazdaság összekapcsolása van fókuszban.

A kutatók-fejlesztők száma most még túl alacsony: hatezer kutató-fejlesztő jut egymillió lakosra, ezt kilencezerre kívánják emelni 2030-ra.
A szabadalmak számát pedig szeretnék megduplázni,
harmadik intézkedésként pedig a magyar vállalatok innovációs képességét szintén duplázni szükséges.
Az államtitkár közölte, bővülnek az ösztöndíjak; az Új Nemzeti Kiválósági Program három és félmilliárdos keretében a kiváló doktoranduszok havi száz-kétszáz ezer forintban részesülhetnek.

Szocho kedvezményt kaphatnak

Összekapcsolják az egyetemeket és vállalatokat. A tudományos publikáció mellett a szabadalom is doktorit ér.

5,1 milliárd forint áll rendelkezésre a Kooperatív Doktori Program keretében: ha a vállalatnál dolgozó hallgató doktori képzést is végez, az négyszázezer forintos ösztöndíjat jelenthet a számára.

Ha a vállalatnál dolgozó fiatal doktori képzésre is jár, szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezményt adnak; havi hatvanezer forint kedvezményt tud igénybe venni a vállalat doktoris hallgatója esetében.
Ha a gazdasági szereplőnél dolgozó hallgató részt vesz az önköltséges doktori képzésben, az állam az önköltség felét átvállalja, és biztatják a vállalatokat arra, hogy a másik felét vállalják át.

Többen doktorálhatnak

Bővülnek a doktori képzések, nyitottá tették a létszámkereteket, elsődlegesen a műszaki, természettudományi, mérnök-, informatikai, agrár-, orvosi, egészségtudományi területen.

A doktori idő is bele fog számítani a nyugdíjba; az állam a nyugdíjjárulék felét átvállalja, az egyetemeket pedig arra biztatják, hogy a másik felét vállalják át.

A legtehetségesebb hallgatók már az alapképzés után doktori képzésben folytathatják.

Jelenleg több mint tízezer hallgató tanul a képzés legmagasabb szintjén, tehát a doktori képzésben.

Ösztöndíjmonitor rendszert indítanak el, hogy a hallgatók naprakész információkat kapjanak arról, milyen intézményben milyen kiegészítő ösztöndíjban részesülhetnek.