MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Napelem pályázat magánszemélyeknek

Napelem pályázat magánszemélyeknek

profitline.hu

Milyen feltételek vannak és mit érdemes tudni róluk?

Van különbség az állami támogatással és a pályázattal készült napelemes rendszerek között. Sokan kezelik tévesen a kettőt, hiszen nem ugyanazt jelentik, ráadásul jelentős különbség van a kettő között. Az egyik legfontosabb, hogy a pályázat összegéhez csak akkor jutunk hozzá, ha elnyertük azt. A támogatás pedig biztosan jár, ha megfelelünk a feltételeknek. Ebben a cikkben a pályázatokat vesézzük ki. Eláruljuk, hogy milyen feltételei vannak és mit érdemes tudni róluk!

Napelemes pályázatok

Ahogy a bevezetőben írtuk, a napelemes pályázatok esetében csak akkor kapjuk meg a pénzt, ha elnyertük. Nem véletlen, hogy jóval hosszabb a folyamat, mint egy támogatás esetében, ráadásul még az elbírálás feltételei is szigorúbbak, mint az állami pénzek esetében. Lényeges információ továbbá, hogy a pályázatból készült rendszer bruttó elszámolással kerül üzembe helyezésre, míg a támogatások esetében még szaldósra szerződhetünk a szolgálatókkal. Érdemes azonban tisztában lenni a napelem pályázatok feltételeivel.

Az egyik dolog, amivel érdemes tisztában lenni, hogy a pályázat elnyerése nem automatikus, nincs garantálva, hogy hozzájutunk az összeghez. Jóval tovább fog tartani ezzel megvalósítani az álmainkat, így nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a dolgokat.

Aktuális pályázat

A jelenleg érvényben lévő egyik legfőbb pályázat az RRD-6.2.1 “Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”. Igényelhető lakőingatlan tetőszerkezetére szerelt saját fogyasztású panelekre, illetve komplett műszaki tartalommal a fenti napelemes rendszer mellett a hőszivattyús rendszerre egyaránt. A pályázatot pedig beadhatja bármilyen nagykorú természetes személy, ha az éves adóbevallásában a háztartás összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladja meg a 4.850.000 Forintot.

A támogatás mértéke azonban többféle lehet. Van, aki 100%-ot megkap, viszont a napelemes rendszer esetében maximum 2.900.000 Forintot, komplett műszaki tartalom esetében pedig bruttó 11.300.000 Forintot.

Mielőtt azonban beadjuk a szükséges papírokat, vegyük figyelembe, hogy a pályázatok minden évben megújulnak és változnak. Egyes elemeik azonban hasonlóak. Érdemes azonban megbizonyosodni a kizáró tényezőkről, illetve időben elkezdeni a folyamatot, hiszen az átfutási idő 3-4 hónap is lehet. Az anyag összeállításakor nem árt alaposnak lenni, hiszen senki se akarja, hogy azért utasítsák el, mert valamelyik papír hiányos.

Hogyan történik a pályázatok elbírálása?

A korábbi időszakban évente nagyjából 35 ezer család kapta meg a lehetőséget napelemes rendszer kiépítésére. A papírok beadása több ütemben zajlik, ráadásul minden országrészen eltérő időpontban. A keret előre megállapított és rögzített, megyére lebontva lehet vele gazdálkodni. A kérelem benyújtásához csatolni kell a kivitelezővel megkötött szerződést. Az ST Solar várja azok jelentkezését, akik megbízható céget keresnek a napelemes rendszer kiépítésére.

További feltételek és tudnivalók

A pályázati összeggel minden esetben el kell számolni. Emellett mindenki csak egyszer vehet részt benne, a kritérium mind igénylőre, mind az ingatlanra vonatkozik. Egy személy csak egyszer pályázhat, de a ház is csak egyszer indulhat a pályázaton.

Kizáró tényező, ha az ingatlan kiskorú nevén van, esetleg az igénylőnek 60 napot meghaladó köztartozása van. Emellett az sem adhatja be a dokumentumokat, akinek nincsen magyar adóazonosító jele.

A pályázatot viszont csak az alábbi ingatlanokra lehet beadni:

- maximum hatlakásos társasházak

- sorházak

- családi házak

Ez azt jelenti, hogy nem igényelhető a támogatás sem panelekre, sem egyéb intézmények esetében. Viszont a fent említett esetekben sem mindegy, hogy a ház milyen műszaki állapotban van. Ha a rendszer kiépítése előzetes felújítás nélkül nem valósítható meg, akkor biztosan nem nyerjük el a pályázatot. Fontos továbbá a nyílászárók korszerűsége, illetve az, hogy a beruházást ne kezdjük meg a pályázat beadása előtt. Ez vonatkozik mind a berendezésekre, mind az anyagokra.

Napelemes rendszert kiépíteni jóval egyszerűbb pályázati összegből, viszont a fent említett dolgokkal nem árt tisztában lenni, mielőtt benyújtjuk a rengeteg papírt.