MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Napelem, ami éjszaka is termel áramot?

Napelem, ami éjszaka is termel áramot?

szeretlekmagyarorszag.hu • fotó: cnn.com

Az új panelek képesek lehetnek villamosenergiát termelni anélkül, hogy fölösleges áramot tárolnának a napelemekben.

Lehet, hogy a jövőben már éjszakai is működhetnek a napelemek - köszönhetően annak az amerikai kutatónak, aki azt állítja, megtalálta annak a módját, hogy éjjel is áramot termelhessenek a napenergiával működő berendezések - írja a CNN.

Jeremy Munday, a davisi Kaliforniai Egyetem villamos- és számítástechnikával foglalkozó kutatója az ACS Phonotics nevű szaklapban számolt be arról a prototípusról, amin éppen dolgozik.

Az elképzelései szerint pont fordítva működnének a napelemek: nem hideg tárgyakként nyelnék el a forró napsugarakat, hanem az úgynevezett termoradiatív cellák segítségével felmelegítik a napelemeket, majd az ég felé irányítják.

Mivel a világűr sokkal hidegebb, mint a napelem, infravörös fényt tud kibocsátani, a kisugárzás során kialakó feszültségből pedig energia keletkezik. Igaz, ebben az esetben fordított irányba halad az áram, de a fizikai alapelv ugyanaz, csak más anyagokat kell használni.

Ha a szakember elmélete működik, az új panelek képesek lehetnek villamosenergiát termelni anélkül, hogy fölösleges áramot tárolnának a napelemekben, és nem kell a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló elektromos hálózatokra támaszkodniuk.

A napelemek ugyanis nem termelnek energiát éjszaka, vagy amikor nem látható tisztán a nap. Ilyenkor azonban a nettó fogyasztásmérés révén továbbra is energiát szolgáltatnak úgy, hogy a többletenergiát a gyakran fosszilis tüzelőanyagokkal működő közüzemi hálózatba továbbítják, hogy ellensúlyozzák a költségeket. Ez akkor lehetséges, amikor a napelemek több villamosenergiát termelnek, mint amennyire egy háztartásnak szüksége van egy nap alatt.

"Az új eszközök előnye, hogy egész nap, 24 órán keresztül tudnak működni, ellentétben a hagyományos napelemekkel, amelyek korlátozottak abban a tekintetben, hogy csak napközben képesen működni. De senki sem akar energiát veszíteni, amikor a nap lenyugszik" - mondta Munday.

Az éjjel is működő napelemek további előnye az is, hogy fenntartható módon egészülnek ki a fosszilis tüzelőanyagokkal. Elmélete szerint ugyanis ezek az ipari folyamatok során megmaradt hővel működhetnek, és ha a szén-dioxid-kibocsátást kiegyenlítik a szén-dioxid eltávolításával, nettó szén sem szabadul fel, ami elősegítheti a szénsemlegességet.

Úgy is termelhetnek szén-dioxid-mentes energiát, ha egy hulladékhő-forráshoz vannak kapcsolva, de úgy is, hogy csak egyszerűen napelemként működnek.

De vannak még azonban kiküszöbölésre váró problémák, például az, hogy a már legyártott prototípusok egyelőre csak 50 watt/m2 energiát képesek termelni, ami a negyede annak a mennyiségnek, amit a hagyományos napelemek termelnek napközben.