MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Működik a mesterséges intelligencia az agyban

Működik a mesterséges intelligencia az agyban

hvg.hu

18 év után újból megszólalt egy nő, aki agyvérzés miatt veszítette el a beszédkészségét.

Egy digitális avatarral tudott megszólalni közel két évtized után egy nő, aki korábban stroke-ot kapott, így nem tudott beszélni – de most a mesterséges intelligenciát is bevonva sikerült kifejleszteni egy eszközt, amely segített számára szóban is „megszólalni”.

18 év után újra meg tudott szólalni a csak Ann néven említett 47 éves nő, aki korábban agyvérzést kapott – így elveszítette a beszédkészségét is.

A nő egy különleges, mesterséges intelligenciával működő agyimplantátum (agy-számítógép-interfész / BCI) segítségével tudott újból beszélni: a Nature folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók összesen 252 elektródát helyeztek Ann agyának a beszéd szempontjából kritikus részeire.

Ezek az elektródák képesek elfogni az agy azon jeleit, amelyek a nő izmait irányítanák az állkapcsában, nyelvében, gégéjében és az arcán – ha nem szenvedett volna stroke-ot korábban.

Az MI-implantátum beültetése után Ann a kutatókkal közösen tanította be az algoritmust, hogy az fel tudja ismerni a kapott agyi jeleket, azokat is, amelyek segítették a beszédhangok képzését is.

A kutatók ezután egy digitális avatart hoztak létre, melynek ahhoz hasonló hangja van, mint Ann-nek volt még a stroke előtt. A technológia ugyanakkor nem tökéletes, de az első próba biztató: csak a szavak 28 százalékát nem találta el, egy összesen több mint 500 kifejezésből álló tesztfuttatásban – összegez a The Guardian.

A különleges implantátum percenként 78 szót tud az agyból „észlelni”, mely érezhetően lassabb a természetes beszélgetésben előforduló 110-150-es értéknél – de a korábbi megoldásoknál már ez is sokkal jobban teljesít, és a jövőben ez tovább fejlődhet.