Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Minden háztulajdonost érint

Minden háztulajdonost érint

tisztajovo.hu

Az energetikai tanúsítványokat tették kötelezővé.

2024 januárjától energetikai tanúsítvány kötelező minden ingatlan eladása, bérbeadása, valamint új épületek kivitelezésekor Magyarországon. Az új szabályokat és rendszert 2023 novemberében vezették be, és számos változást hoznak az ingatlanpiacon és az építőiparban. Az energetikai tanúsítványok hiteles adatokat közölnek az épületek energiafogyasztásáról és fenntartásának költségeiről, és az alacsony energiaigényű ingatlanokat kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják. A kötelezettség minden ingatlan tulajdonosát, bérbeadóját, építőt és felújítót érinti. Az energetikai tanúsítvány beszerzése kötelező minden eladás vagy bérbeadás esetén, míg új épületek építésekor az építtetőnek kell gondoskodnia róla. Emellett a tanúsítványra szükség van a lakossági és céges energiahatékonysági támogatási pályázatokhoz, valamint a lakáscélú zöld hitelek igényléséhez is. Azoknak az épületeknek, amelyek nem tartoznak az energetikai tanúsítás kötelezettsége alá, a következők: önálló, más épülethez nem csatlakozó épületek, melyek alapterülete 50 négyzetméternél kisebb, rövid idejű lakhatást vagy pihenést szolgáló épületek (pl. hétvégi házak, nyaralók), hitéleti célra szánt épületek, és használatba vételi engedélyt megelőző tulajdonoscsere esetén.

Az energetikai tanúsítvány másolatát az ingatlan tulajdonosának a szerződés megkötéséig be kell mutatnia a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia. A tanúsítvány kódszámát már nem kell beleírni a szerződésbe. Az új tanúsítási rendszerben 12 energiahatékonysági kategória található, melyeket egy betűs jelzéssel (I-től A+++) kategorizálnak. Az új tanúsítványok érvényességi ideje öt év lesz, ami rövidebb, mint az előző 10 év.

Az új energetikai tanúsítványok tartalmazzák az összefoglaló lapot, az ingatlan szerkezeti és technikai állapotának adatait, az energiafelhasználási adatokat, korszerűsítési javaslatokat, fotódokumentációt, nyilatkozatokat, alkalmazott szabványokat, valamint az épület típusát és rendszereinek ikonjait. A tanúsítvány adatai, beleértve a QR-kódot is, elérhetők lesznek az Országos Építésügyi Nyilvántartás online felületén. Az új szabályozás célja az energiahatékonyság növelése és az ingatlanpiacon való tudatosabb döntések támogatása.