Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Milliárdokból épített kastélyt, de tartozásai miatt soha nem láthatja

Milliárdokból épített kastélyt, de tartozásai miatt soha nem láthatja

hvg.hu

A hírek szerint bankokat vert ár hamis adatokkal.

Az indiai Bengaluru városának üzleti központjában egy felhőkarcoló tetejére épített egy villát Vijay Mallya, a légiiparban, söriparban dolgozó indiai milliárdos, akit itthon leginkább arról lehet ismerni, hogy a Force India Forma–1-es csapat is az ő nevéhez kötődött.

A 121 méter magasan lévő kastély 20 millió dollárba, azaz mai árfolyamon mintegy 7 milliárd forintba került, ám a tulajdonosa egyetlen éjszakát sem tölthetett a többek közt medencével és helikopterleszállóval felszeret ingatlanában – írja az Unilad.

Az ok meglehetősen prózai: az indiai kormány éppen azt próbálja elérni, hogy pénzügyi csalások miatt vádat emeljenek ellene, a hírek szerint bankokat vert ár hamis adatokkal. Mallya amúgy már 2016-ban elmenekült az országból, miután kiderült, hogy több mint egymilliárd dollárnyi adósságot „elfelejtett” törleszteni. Nem mellesleg övé volt India legnagyobb belföldi légitársasága is, a Kingfisher Airlines – emiatt pedig 2022-ben 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert amikor a cég összeomlott, nem tartotta be az ügyben hozott bírósági ítéletet.

A milliárdos jelenleg Nagy-Britanniában él, az indiai kormány pedig azt próbálja elérni, hogy adják ki nekik. Mallya számára rossz hír, hogy Tom Tugendhat brit állambiztonsági miniszter az üggyel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, nem szeretné, ha az Egyesült Királyság olyan hellyé válna, ahol az emberek elkerülhetik az igazságszolgáltatást.