MENÜ
2022. augusztus 11.
Zsuzsanna, Tiborc
Mikor nézhetünk a kutyák szemébe?

Mikor nézhetünk a kutyák szemébe?

telex.hu

A rövid orr könnyebb szemkontaktust, de légzési és látási nehézséget is okozhat .

Egy idegennek a rövidebb fejű kutyákkal könnyebb szemkontaktust létesítenie – derül ki az ELTE etológusainak kutatásából. A közlemény első szerzője, Bognár Zsófia első díjat nyert az idei OTDK-n.

A szemkontaktusnak alapvető szerepe van az emberi kommunikációban, azt fejezzük ki vele, hogy figyelünk. Ezért szoktunk az állatok szemébe is belenézni, és azok gyakran visszaszemeznek. Az etológusok azt szerették volna kideríteni, hogy mitől függ, hogy mennyire hajlamos erre egy kutya.

Az ELTE kutatói négy szempontot vizsgáltak: fejforma, a fajta eredeti funkciója, kor és személyiség. Arra jutottak, hogy a rövid orrú, együttműködő, fiatal és játékos kutyák néznek legszívesebben az ember szemébe.

Ennek több oka is lehet. Egyrészt a rövid orrú kutyák szeme máshogy működik, mint hosszú fejű társaiké. A retinájuk felépítése miatt élesebben látnak a látóterük középpontjában, könnyebben összpontosítanak az ember arcára.

„Ezzel szemben a hosszú orrú kutyák, mint az agarak, széles panorámaképet látnak, mert az információt feldolgozó idegsejtek egyenletesebben oszlanak el a retinájukon. Ezért, ha maguk elé kell összpontosítaniuk, könnyebben elvonhatják a figyelmüket a perifériáról érkező vizuális ingerek” – olvasható a tanulmányban.

A vizsgálat úgy nézett ki, hogy a kísérletvezető elkezdett játszani a kutyával, majd megfigyelte, hogy öt percen belül milyen gyorsan és hányszor létesít az állat szemkontaktust.

„A kísérletvezető nem szólt, és mozdulatlan volt, amíg a kutya nem nézett rá. Valahányszor a kutya ránézett, jutalomfalatot dobott neki. Eközben a gazda szótlanul ült egy széken. Mértük, hogy a falat elfogyasztása után mennyi idő telik el a következő szemkontaktusig” – ismertette a vizsgálatot dr. Szabó Dóra, etológus.