MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Miért kapcsoltak el a tévétársaságok Trump beszédéről?

Miért kapcsoltak el a tévétársaságok Trump beszédéről?

hvg.hu

Választási csalást kiált az amerikai elnök, bizonyíték nélkül.

November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. Az elemzők többségének számítása bejött, a rendkívül sok postán leadott szavazat miatt a választás napja nem hozott eredményt. Ennek ellenére Donald Trump győzelmet hirdetett, egyúttal választási csalást emleget. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit a hvg.hu-n.

Donald Trump sajtótájékoztatót hívott össze, és közölte, hogy ha a "törvényes szavazatokat" számolják, akkor simán megnyerte az elnökválasztást. Ami ez után következett, példátlan: több tévétársaság is elkapcsolt a sajtótájékoztatóról, az MSNBC, az ABC és a CBS sem folytatta a közvetítést, arra hivatkozva, hogy az elnök beszéde tele van tárgyi tévedésekkel.

És valóban: semmi bizonyíték nincs arra, hogy bármiféle választási csalás történne, csupán az látszik, hogy sokkal nagyobb arányban választották a demokrata szimpatizánsok a levélszavazást, a levélszavazatokkal csökken több kulcsállamban is Trump előnye. Az elnök arról is beszélt, hogy Pennsylvaniában nem engednek be megfigyelőket a szavazatszámlálásra, ami nem igaz. Kérdésekre nem válaszolt.

Ez után már több republikánus képviselő is bírálni kezdte Trumpot. Adam Kitzinger illinois-i kongresszusi képviselő szerint Trump állítása "kezd a tébollyal vetekedni". Larry Hogan marylandi kormányzó azt írta:

"Nincs mentsége az elnöknek a mai kijelentéseire, amelyek aláássák demokratikus eljárásrendünket. Amerika szavazatokat számol, és meg kell várnunk az eredményeket, ahogy mindig is tettük".

A szavazatszámlálás helyi idő szerint késő este, nálunk kora reggel így áll:

Pennsylvaniában 23 ezer szavazatra olvadt Trump előnye 95 százalékos feldolgozottságnál, és nagyon valószínű, hogy a hátralévő levélszavazatokkal Biden át fogja venni a vezetést.
Georgiában 99 százalékos feldolgozottságnál 1800 szavazatra csökkent Trump előnye. Ott elképzelhető, hogy Biden hamarosan átveszi a vezetést, de a külföldön élők szavazataival akár újra fordulhat is a kocka, nem fognak egyhamar végeredményt hirdetni.
Arizonában inkább Trump-pártiak a levélszavazatok, 70 ezerről 47 ezerre olvadt Biden előnye 90 százalékos feldolgozottságnál, és ha a maradék voksok olyan arányban oszlanak meg a két jelölt között, mint az eddigi levélszavazatok, akkor Trump fordíthat,
Nevadában 89 százalékos feldolgozottságnál 11 ezer szavazattal vezet Biden, de a hátramaradt voksok nagy része Las Vegasból érkezik, ahol eddig kétharmados az ő előnye, itt a legkisebb az esélye Trumpnak a fordításra.
Az elektorok számában 253–213-ra vezet Biden ott, ahol már eldőlt a választás. Ha Pennsylvaniában Biden nyer, akkor ő az elnök. Ha ott Trump győz, akkor az nyeri a választást, aki Georgia, Arizona és Nevada közül kettőben nyer.