MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Miért igyunk vizet éhgyomorra?

Miért igyunk vizet éhgyomorra?

nlc.hu

A válasz egyszerű: egy sor jó dolgot tehetünk az egészségünkkel!

A lifehack.org cikkéből kiderül, hogy a japán emberek kevésbé szenvednek a magas vérnyomástól, a cukorbetegségtől vagy az elhízástól, mint az európaiak, és ennek az egyik oka egy egyszerű szokás, amit mi is beépíthetünk a mindennapjainkba.

Amire a japánok esküsznek: reggelente igyunk vizet éhgyomorra

Éhgyomorra négy adagban elosztva, összesen 640 ml-t vizet ajánlott elkortyolni, és fontos, hogy ébredés után és fogmosás előtt kell ezt a mennyiséget elfogyasztani. Ha ezzel megvagyunk, akkor enni csak 45 perc múlva szabad, illetve az étkezések előtt fél órával, illetve utána 2 órával szintén egy pohár víz fogyasztása ajánlott.

Macerás, de egy sor pozitív hatása van, ha követjük ezt a rituálét minden egyes reggel.

1. Segít megszabadulni a méreganyagoktól

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása a beleket is mozgásra ösztönzi, illetve fokozza a kiválasztást, amivel a szervezet gyorsabban és hatékonyabban szabadulhat meg a káros anyagoktól.

2. Javítja az anyagcserét

A megfelelő hidratáltság 24%-al is felgyorsíthatja az anyagcserét, ami hatalmas segítség lehet a diétázók számára, hiszen így könnyebbé válik a fogyás. A megfelelő mennyiségű víz, főleg éhgyomorra fogyasztva ráadásul tisztítja a vastagbelet.

3. A bőrünk is ragyogni fog

A dehidratáció miatt mélyülhetnek a ráncok és a pórusok is nagyobbak lesznek, de ha éhgyomorra megiszunk legalább 500 ml vizet, akkor az javítja a vérkeringést, és ettől a bőrünk is ragyogni fog.

Nagyjából 3 liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta. A pontos mennyiségét a testsúly határozza meg – nyilatkozta korábban az M1-en Miháldy Kinga, dietetikus.

„10 kilónként 4 deciliter folyadékot kell bevinni naponta. Egy 70 kilogrammos ember esetében ez 2,8 litert jelent.”

Igyál vizet éhgyomorra
Kezdjük a napot egy pohár vízzel (Fotó: Getty Images/Maskot)

4. A vese egészségét is szolgálja

A húgyhólyag és a vesék egészségét közvetlenül is érinti a hidratáltság. Ha már reggel megiszunk több, mint fél liter vizet, a vesék kiválasztása fokozódik, ezzel pedig nehezebben alakulnak ki lerakódások A baktériumok is nehezebben tudnak megtapadni a húgyhólyagban, ha sok folyadékot fogyasztunk.

5. Erősíti az immunrendszert

A víz az immunrendszer, egészen pontosan a nyirokkeringés optimális működéséhez is kell. Ha pedig a nyirokkeringés megfelelő, akkor a fertőzéseknek is kisebb esélye van a szervezet védekezőrendszere ellen.

6. Megoldást jelenthet a reflux ellen

A népesség jelentős részének jelent gondot a savtúltengés, vagy a reflux. Természetesen az orvosi kivizsgálást nem helyettesíti, de sok esetben nagyban javít a helyzeten a víz, főleg, ha már éhgyomorra fogyasztjuk. Hígítja a gyomorsavat, amivel a gyomor nyálkahártyája is fellélegezhet.