Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Miért érdemes borókát ültetni?

Miért érdemes borókát ültetni?

worx.hu

A mutatós, igénytelen borókát sokoldalúan használhatjuk a kert díszítésére.

A világszerte előforduló több mint 60 borókafaj közül körülbelül egy tucattal találkozhatunk a kertekben.

Minden boróka a ciprusfélék közé tartozik, tehát örökzöld, tű- vagy pikkelylevelű, fás szárú növény. A fiatal példányok tűlevelei hegyesek és elállóak, az idősebbeken tűlevelek és ágra simuló pikkelylevelek külön-külön és együtt is előfordulhatnak.

Származásuk szerint a legfontosabb borókákat feloszthatjuk hazai fajokra: ilyen a közönséges boróka (Juniperus communis) és a nehézszagú boróka (Juniperus sabina), ázsiai fajokra: ide tartozik a kínai boróka (Juniperus chinensis) és a himalájai boróka (Juniperus squamata), illetve észak-amerikai fajokra: ezek között találhatjuk a virginai borókát (Juniperus virginiana) és a henye borókát (Juniperus horizontalis). A felsoroltak közül csak a nehézszagú boróka mérgező.

A kert kialakítása szempontjából természetesen fontosabb a forma és a szín szerinti megkülönböztetés. A törpe fajtákat figyelmen kívül hagyva a következő formák a legkedveltebbek: Terebélyes, bokros növekedési és 3 m-nél magasabb a nehézszagú boróka kékes-zöld ‘Mas’ fajtája, a kínai borókák közül a szürkéskék ‘Hetii’, a mohazöld ‘Pfitzeriana’ és a sárgászöld ‘Pfitzeriana Aurea’, a virginiai boróka szürkészöld ‘Grey Owl’ fajtája, illetve a himalájai boróka ezüstöskék fajtája, a ‘Meyeri’.

Karcsú, merev oszlopforma jellemzi a kínai borókák közül a kékeszöld ‘Keteleerii’ és ‘Obelisk’ fajtát, a közönséges borókák közül az aranysárga ‘Gold Cone’, illetve a kékesszürke ‘Hibernica’ és ‘Suecica’ fajtát, továbbá a virginiai boróka üde zöld ‘Canaertii’, mohazöld ‘Helle’ és kékeszöld ‘Skyrocket’ fajtáját.

Fészek alakú és egy méternél alacsonyabb a kínai borókák közül az üde zöld ‘Mint Julep’, az aranysárga levélcsúcsú ‘Gold Coast’ és a bronzarany, belül megzöldülő ‘Old Gold’ fajta.

Kúszva növekszik a közönséges boróka sötétzöld ‘Repanda’ fajtája, a nehézszagú boróka kékesszürke ‘Blue Carpet’ fajtája, valamint a henye boróka számos fajtája, amelyek közül az acélkék ‘Glanca’ a legismertebb.

Boróka ültetése

A boróka szokatlanul erőteljes növény, amely csaknem minden talajon, napos és félárnyékos helyen egyaránt jól fejlődik. Örökzöld lévén, télen is színpompás látványt nyújtanak elsősorban a magas fajták, és védenek a kíváncsi tekintetektől. Fenyéres kertben megszokott helyük van a hangafélék között.

Sziklakertben főként az alacsony és a törpe fajták mutatósak. Falra és rézsűbe a kúszó fajtáik valók. Magányosan vagy csoportban a magas és középmagas fajták egyaránt jól használhatók. Kisebb termetű fajtákat edényben is évekig nevelhetjük.

Ültetési időszak: tavasz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödröt. Ásóvillával lazítsuk meg a kiemelt földet.

2. Vegyük ki a borókát a konténerből. Lazítsuk meg a gyökérlabda földjét. és óvatosan bogozzuk ki a gyökereket.


3. Tegyünk a gödörbe egy kevés földet, és ültessük el a borokat úgy, hogy a gyökérnyak talajszintben legyen.

4. Töltsünk földet a gyökérlabda köré, és alakítsunk ki öntözőtányért. Öntözzük meg a növényt, végül takarjuk körülötte a talajt.

Télen széles szalaggal kötözzük át az oszlop és a kúp alakú borókát, hogy a hó ne nyomja szét és ne törje le az ágakat. Rendszeresen távolítsuk el a havat a többi tűlevelű növényről is.

A boróka fajták egyszerűen gondozható örökzöld növények. Áprilistól májusig virágzik. Egyes fajoknál szeptembertől tobozbogyók teremnek. Mérgező növény. Napfényes helyen sűrűn növekszik és színpompás tűleveleket fejleszt, de a félárnyékot is elviseli. Jó vízáteresztő talajt igényel. Legtöbb fajtája az enyhén meszes talajt kedveli.

Tavasz – ültetés

A boróka kedvező ültetési időszaka. Távolítsuk el az ágvédő kötést.

Nyár – gondozás

Az első években tartós nyári szárazság idején öntözzük a csemetéket, és takarással védjük a gyökérzónát. Az idősebb növényeknek nincs szükségük védelemre, mert jól tűrik a szárazságot. Pajzstetvek és takácsatkák megjelenésekor permetezzünk ásványi- vagy paraffinolaj-tartalmú szerrel. Az erősen fertőzött hajtásokat távolítsuk el.

Ősz – talajtakarás

Az első években takarjuk a talajt komposzttal. Az oszlopos borókát tekerjük körül hevederrel, hogy ne törjenek le az ágai.

Növényvédelem

A boróka hajtáselhalását többnyire gombák okozzák. Nagyító alatt jól láthatók a sötét, lencse alakú spóratelepek. Távolítsuk el a megbarnult növényi részeket. Ügyeljünk, hogy a boróka szabadon álljon. Tavasszal és ősszel permetezzünk réztartalmú szerrel.

https://www.worx.hu/boroka-ellenallo-orokzold-fenyofele/