MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Miért érdemes áfonyabort inni?

Miért érdemes áfonyabort inni?

magyarhirlap.hu

Az áfonya nemcsak finom, de afféle szuperélelmiszernek is számít.

Nos, ez valójában csak egy marketingkifejezés, de tele vannak mikrotápanyagokkal, például vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Emellett egy csomó antioxidáns hatású vegyületet is tartalmaznak, ami egyes tudósok szerint egészségügyi előnyökkel ruházza fel a belőlük falatozókat – írja az IFLScience.

Az élelmiszerek feldolgozása azonban néha megváltoztathatja tápanyagtartalmukat, és a Córdobai Egyetem kutatói azt akarták megvizsgálni, hogy ugyanez elmondható-e az áfonyaborról – különösen más körülmények között.

A csapat a dél-spanyolországi Huelvában szüretelt áfonyát használta fel, amit összezúztak, majd cukoroldathoz adva összesen nyolc liter áfonyalevet készítettek, amelyhez élesztőt adtak. A levet elemezték a benne lévő antioxidáns vegyületek – nevezetesen az antociánok, flavonolok, flavan-3-olok, tanninok és a C-vitamin – koncentrációját és az általános antioxidáns aktivitást.

Ezután a levet egyenlő mennyiségben nyolc különböző lombikba osztották, amelyeket két csoportra osztottak: az egyik négyes csoportot 63 °C-os vízfürdőbe, a másik négyet pedig 70 °C-os fürdőbe. Mindkét fürdőben a lombikok közül kettőnek csak részben engedték az erjedést, így édes bor készült, míg a másik kettő befejezte az erjedést, így száraz bor készült.

A csapat mindegyik lombikból kis mennyiségű bort vett ki, majd elemezte az antioxidánsok koncentrációját és aktivitását a bormintákban, és összehasonlította a kapott eredményeket az eredeti nedűvel.

Az eredmények azt mutatták, hogy az áfonyabornak sikerült megőriznie a gyümölcs potenciális előnyeinek egy részét – az összes elkészített bor, függetlenül a hőmérsékletben vagy az erjedési időben mutatkozó különbségektől, magasabb antioxidáns-aktivitást mutatott, mint az eredeti áfonyalé.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy „az áfonyabor maximalizálja a gyümölcsben rejlő előnyöket, de a hőmérséklet és az erjesztési idő jelentősen befolyásolja az összetételét”.

Amit nem említenek, az az, hogy ízlik-e vagy sem, de az ízlés sokkal szubjektívebb, mint az antioxidáns aktivitás.