MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Meztelen emberek fotóival hívja fel a figyelmet a bőrrák veszélyeire

Meztelen emberek fotóival hívja fel a figyelmet a bőrrák veszélyeire

hvg.hu • fotó: reuters.com

Spencer Tunick arról ismert, hogy a világ nevezetességeinél meztelen embertömegekről készít fényképeket.

Mintegy 2500 ember vetkőzött le szombaton, hogy pózoljon Spencer Tunick (képünkön) amerikai fotóművésznek a sydneyi Bondi Beachen, egy a bőrrák veszélyeire figyelmeztető akció keretében – írja a Reuters.

Tunick, aki arról ismert, hogy a világ nevezetességeinél tömeges meztelen fotózásokat rendez, megafonnal irányította a résztvevőket, hogy a strandon több pózba álljanak, mielőtt a tömeg nagy része megmártózott volna az óceánban.

A New York-i művész egy jótékonysági szervezettel működött együtt a meztelen művészeti installáción, hogy felhívja a figyelmet a melanomára, az Ausztráliában negyedik leggyakoribb rákos megbetegedésre. A szövetségi kormány becslése szerint idén 17 756 új bőrrákos esetet diagnosztizálnak Ausztráliában, és 1281 ausztrál fog meghalni a betegségben.

„Lehetőségünk van arra, hogy felhívjuk a figyelmet a bőrrákra, és megtiszteltetés számomra... hogy idejöhetek, alkothatok, és ünnepelhetem a testet és a védelmet” – mondta Tunick a tengerparton egy csípős tavaszi reggelen Sydneyben.

Tunick legutóbb 2010-ben rendezett tömegfotózást Sydneyben, amikor 5200 ausztrál pózolt meztelenül a Sydney-i Operaházban.