MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Menedék a rovaroknak

Menedék a rovaroknak

magyarmezogazdasag.hu

Minél változatosabb az anyaghasználat, annál nagyobb lesz a látogató fajok száma

Vegyszeres kezelések helyett környezetünknek, és egészségünknek is jót tesz, ha a hasznos élőlények nyújtotta segítséget elfogadjuk vegyszerezés helyett. A rovarhotel biztonságos búvóhelyet nyújt a rovaroknak, melyek cserébe a kertünkben növényeinkért dolgoznak. A régóta ismert madáretetők és odúk mellett egyre több kertben gondoskodnak ilyen formában a kertekben a hasznos hatlábúakról is.
Ha benézünk egy régóta nem bolygatott kő alá, vagy a komposztáló környékét vesszük szemügyre ott is nyüzsgő élet folyik. Kertünk rovarfaunája nagyrészt hasznos egyedekből áll, melyek a növényinket károsítókat segítenek kordában tartani. Míg a madarakról madáretetővel, madáritatóval a rovarokról rovarhotellel, darázsgarázzsal gondoskodhatunk.

Ezek az egyszerű házilag is elkészíthető eszközök biztosítják majd, hogy a rovarok a táplálékukon kívül a menedéküket, esetleg szaporodási helyüket is a kerten belül találják meg.

A rovarhotel sokféle anyagból készülhet, törekedjünk arra, hogy ezek természetes eredetűek, és környezetbe illőek legyen. A hotel többféle szolgáltatást kell nyújtson: egyes részeit csupán búvóhelynek használják, másik részét táplálkozó, vagy szaporodó helynek fogják tekinteni. A rovarhotelnek van talajra tett, és lábon álló, vagy felfüggesztett változata. Előbbit a földfelszínen futó, mászó fajok is használhatják, utóbbit inkább a repülő rovarok részesítik majd előnyben. A talajon lévő előnye a fajgazdagabb vendéglista, hátránya, hogy nagyobb esőzés esetén az alsó szintek átázhatnak, gyorsabb a korhadás. A lábakon álló sokkal tovább tart, ám ezt inkább a repülni is képes fajok tudják belakni.
A rovarhotel váza lehet egy már készen meglévő fadoboz is. De nem csak deszkából, agyagból készült virágcserépből is kiindulhatunk. Fémeket ne használjunk, mert azok hőingadozása nagy szélsőértékek között mozog. Szerkesszünk bele a keretbe kis polcokat, elválasztókat, ezzel könnyebben tudjuk kialakítani majd a különböző lakosztályokat.

A rovarok igen sokfélék, így az igényeik is azok. Vannak éjszaka aktív fajok, azok nappal a fény elől húzódnak majd ide. Tegyünk bele kérges farönk darabokat, fa szeleteket, melyekbe lyukakat fúrunk, ez a magányos darazsaknak lesz jó „darázsgarázs” – bár belőlük azért nem feltétlen kell sok a kertbe. Másik rekeszbe helyezzünk kis gallyakból készült köteget, ágdarabokat, összekötözött nádszálakat. A lyukacsos tégla is kiváló búvóhely – ebből is tehetünk egyik rekeszbe egy darabot, vagy pár egymásra rakott tetőcserép darab is jó hűsölőhely a hatlábúaknak.


A rekeszekbe sokféle dolgot elhelyezhetünk, valamelyik rovarnak biztosan elnyeri a tetszését: dióhéj darabok, papír tojástartó összegyűrve, hullámkarton, fenyőtoboz, és sokféle alapanyag lehet még a rovarhotel építőanyaga.
A rovarhotel nem igényel különösebb gondozást, de amennyire lehet, védjük az esőtől, széltől, télen a hótól, és akkor a benne lezajló természetes lebomlási folyamatok lassabban következnek be. Ha dróthálóval szorosan körbevesszük, akkor megakadályozzuk az alkotóelemek kiszóródását – ezzel is hosszabbá téve a rovarhotel „nyitva tartását”.