MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Megvakult az iskolai bántalmazás miatt

Megvakult az iskolai bántalmazás miatt

nlc.hu

Az iskolai zaklatás, bántalmazás, bullying komoly probléma, amellyel a szemben az iskolák tehetetlennek bizonyulnak.

Még 2010-ben vakult meg az iskolai zaklatások miatt az a Gergő nevű fiú, akinek édesanyja most a Blikknek nyilatkozva mesélt a szomorú eset részleteiről. Ahogy Lovászi Gyöngyi a lapnak elmondta, a család középső gyereke, a tanulászavaros – sajátos nevelési igényű (SNI) – Gergő az általános iskolában még jól tudott teljesíteni, a középiskolai tanulmányait azonban már egy speciális oktatási intézményben kezdte meg, ahol tanulási és magatartásgondokkal küzdő osztálytársai voltak.

Gergőt több osztálytársa is zaklatta, megverte, többször elvették tőle a pénzét vagy az uzsonnáját. Ahogy a fiú édesanyja elmondta, minden ilyen eset után beszélt az osztályfőnökkel, azonban soha semmi sem történt.

Végül 2010-ben Gergő szemébe fenyőtobozt dobtak a zaklató osztálytársak, amelynek következtében levált a retinája és 90 százalékos látáskárosodást szenvedett. A többi diák egy vonalzóval is a fiú szemébe csapott, de a ruháját is fel akarták gyújtani. Az iskola vezetése ekkor azt mondta a szülőknek, hogy tegyenek feljelentést, mert ők nem tudnak semmit tenni az ügyben.

Hat évig tartó pereskedés következett, amelynek végén az addigra 18 évet betöltő elkövetők csupán pénzbírságot és közmunkát kaptak – ugyanis a bírói érvelés szerint az elkövetés idején még kiskorúak voltak. Az ügyhöz kapcsolódó polgári per pedig idén márciusban, azaz 11 évvel (!) a látáskárosodást okozó eset után zárult le.

„Kimondták, hogy Gergő állapotáért az iskolai zaklatás a felelős” – idézi a Blikk Lovászi Gyöngyit. „Az oktatási intézmény viszont csak azt ismerte el, hogy a fiam szemsérülése a bántalmazásból következett be, de a pszichés részét, hogy Gergő paranoid skizofrén lett, azt nem. Márpedig – mint azt az igazságügyi pszichológus is leírta – a bullying hosszú távú következménye a pszichés elváltozás.”

Az anya elmondása szerint a többi diák – és az iskola vezetése is – diákcsínyként kezelte a maradandó károsodást okozó zaklatás és verés ügyét. A polgári per értelmében egyébként az intézménynek és a két elkövetőnek négymillió forintot kell fizetnie a családnak, ehhez az összeghez azonban még nem jutottak hozzá. Ráadásul, a történtek miatt Gergő az iskolából kikerülve egyből rokkantnyugdíjas lett, a havi nyolcezer (!) forintos életjáradékból azonban épp, hogy a számára szükséges műkönnyet tudnák fedezni, de az anya elmondása szerint még ebből sem kaptak meg egy forintot sem.

Az ehhez hasonló ügyek miatt – emlékezetes, hogy a napokban egy 16 éves fiú öngyilkos lett az iskolai zaklatások eredményeként – több szülő összefogott, hogy egyesületet hozzanak létre az iskolai bántalmazások ellen. A kezdeményezés egyik szervezője, Muhari Melinda a Blikknek elmondta, azt szeretnék, ha bekerülne az iskolai órarendbe egyfajta érzékenyítés, amely során az verbális és a fizikai erőszak hatásairól beszélnének a tanárok a diákokkal.