MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Megtudhatjuk, milyen oltásfajtát szánnak nekünk

Megtudhatjuk, milyen oltásfajtát szánnak nekünk

nlc.hu

A harmadik oltásra a hét második felétől lehet regisztrálni a www.eeszt.gov.hu oldalon.

Az olykor egymásnak is ellentmondó nyilatkozatok tengerében sokáig nem lehetett tudni, milyen oltást fog javasolni a Nemzeti Népegészségügyi Központ orvosi eljárásrendje. A protokollt az RTL Klub Híradójának sikerült megszereznie, és ez alapján úgy fest, nagyon változatos lehetőségei lesznek annak, aki úgy dönt, szeretné kérni a harmadik oltást. Egyrészt bárki választhatja azt, hogy ugyanolyan típusú oltást kér, amit eddig is kapott (már ha van belőle – a Szputnyik V-ből például már nincs olyan sok), másrészt lehetővé teszik a vakcinamixelést is az alábbi kombinációkban:

AstraZenecára: Pfizer, Moderna és Sinopharm;
Janssenre: Pfizer, Moderna Sinopharm;
Modernára: Sihonpharm, Janssen, AstraZeneca;
Pfizerre: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
Sinopharmra: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
Szputnyik-V-re: Pfizer, Moderna, Sinopharm.
Itt a harmadik oltás orvosi protokollja (fotó: pixabay)
Itt a harmadik oltás orvosi protokollja (fotó: pixabay)

A táblázat leginkább azzal okoz meglepetést, hogy bár a kínai vakcinával kapcsolatban merült fel a legtöbb probléma, most mégis úgy látják, hogy bármelyik vakcinatípus mellé ajánlható harmadik oltásnak. Úgy tűnik a szakemberek azon javaslatát sem vették figyelembe, hogy a vektorvakcinák (Szputnyik, AstraZeneca, Janssen) után lehetőleg más típusú oltást vegyenek fel az emberek, mert ekkor már védekezhet ellenük a szervezet, és elképzelhető, hogy nem lesznek hatásosak.

A harmadik oltásra a hét második felétől lehet regisztrálni a www.eeszt.gov.hu oldalon azok számára, akiknél már legalább négy hónap eltelt a második védőoltásuk beadása óta. A harmadik dózisra a háziorvosnál lehet jelentkezni, illetve az időpontfoglalón keresztül a kórházi oltópontokra is, ahol az orvos dönt arról, hogy milyen vakcinát kapjon a jelentkező. Az ECDC adatai szerint jelenleg 1,6 millió Pfizer, 353 ezer Moderna, 1,2 millió AstraZeneca, 502 ezer Janssen és 190 ezer Szputnyik V áll még a raktárakban Magyarországon, de Pfizerből azóta érkezett meg, AstraZenecaból pedig eladtunk kétszázezret Portugáliának. A harmadik oltás főképp azok számára lehet nagy segítség, akinek a szervezetében a tesztekkel nem találtak antitestet.