MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Megrázó tűzfalfestményen az ukrajnai menekültek

Megrázó tűzfalfestményen az ukrajnai menekültek

24.hu

„Akárhonnan jönnek is, támogassuk a menekülteket.”

Ez a gondolat olvasható azon a budapesti falfestményen, amelyen a hazai street art szcéna megkerülhetetlen arca, Brunszkó László, közismert nevén Nikon One, valamint a Neopaint Works alkotócsoport dolgozott – hívja fel a figyelmet a Good People Everywhere, ami kiemeli: az orosz-ukrán háború kezdete óta 13 millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

A Brunszkó tervei alapján készült, a Neopaint által a Klauzál utca 32. falán kivitelezett képpen a háború borzalmai elől menekülő édesanyák karjaikban tartott gyermekükkel láthatóak – ez akár általános érvényű metaforaként is felfogható, alapját azonban Balla Zsolt fotóriporter Tiszabecsnél, röviddel Ukrajna Oroszország általi megtámadása után született fotója adta.

„A rendezvény szervezői köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítik és támogatják azokat az ukrán állampolgárokat, akik az ukrajnai orosz háború elől otthonukat elhagyni kényszerültek” – írta a falfestmény átadásával kapcsolatban Ljubov
Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete.

Az eseményen Roland Schilling, az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága, az UNHCR közép-európai képviselője is feltűnt, majd arról beszélt, hogy a második világháború óta az ukrajnai a legnagyobb európai humanitárius katasztrófa Európában, hiszen a legnagyobb csapásokat ezúttal is a civilek szenvedik el.

Egyes becslések szerint az ország lakosságának mintegy negyede kényszerült már elhagyni az otthonát – közülük hétmillióan ugyan Ukrajnán belül találtak ideiglenes menedéket, 1,3 millióan azonban Magyarország felé indultak tovább –, és egyre több embernek van sürgős humanitárius segítségre országszerte.

A Good People Everywhere hozzáteszi: a menekülteknek további segítségre is szüksége van, amit olyan oldalak, mint a Sharity segítségével meg lehet tenni.

A Neopaint Works alkotócsoport 2005-ös megalakulása óta kelti életre a kézzel festett, dekoratív falfestés művészetét, 2010 óta pedig köztéri alkotásokkal töltik meg az ország üres falait. Az alkotócsoporttal régóta együttműködő Brunszkó László is a hazai street art szcéna megkerülhetetlen arca, hiszen kezdetben vonatokat és tűzfalakat dekorált, később már olyan hollywoodi filmekben is feltűntek az alkotásai, mint a Blade Runner 2049 vagy az Atomic Blonde, de festett már díszletet az Operának, grafikusi munkáit pedig a legnagyobb világmárkák keresik.