Tam_Bau
MENÜ
2020. december 1.
Elza
Még több támogatás a családoknak

Még több támogatás a családoknak

portfolio.hu • fotó: privatbankar.hu

Otthonfelújítási programot hirdetett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter

Akár hárommillió forinttal is támogathatja az állam januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújítását - jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az állami támogatás a költségek legfeljebb felét fedezheti. Összefoglaltuk, mit lehet tudni a családtámogatási rendszer legújabb eleméről.

A támogatást 2021. január 1. után vehetik igénybe azok a családok, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és lakásfelújításba kezdenek. A jövőre induló támogatásnak még nem ismert minden részlete, de a miniszter tájékoztatója alapján a támogatás igénylése egyszerű lesz: aki januártól felújításba kezd, és számlát tud bemutatni az anyagköltségről, valamint a munkadíjról, azoknak az állam visszautalja a kifizetett költségek felét - legfeljebb hárommillió forintot.

Az otthonfelújítási program kiegészítheti a csokot

A beharangozott állami támogatás legnagyobb előnye a csokhoz képest, hogy felújításra használható fel - eddig erre állami támogatásból nem volt ilyen lehetőség. A csokot ingatlanvásárlásra, építésre vagy bővítésre, a falusi csokot pedig ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre lehet felhasználni - a felújítás eddig hiányzott a támogatási palettáról.

A szabadon felhasználható babaváró hitel segítségével erre most is van lehetőség, viszont ebben az esetben hiteligénylésre van szükség, és még alacsonyabb hitelösszeggel számolva is több éves futamidőt kell vállalni. A vissza nem térítendő támogatásnál erre nincs szükség.

Önerő nélkül nem fog menni

A felújításra igényelhető támogatás akkor éri meg igazán, ha nagyobb munkálatokat végzünk, hiszen így aknázható ki a maximálisan elérhető hárommillió forint. Ehhez azonban önerőre is szükség van, hiszen a költségek felét csak utólag fizeti ki az állam - e szerint a felújítást önerőből legalább hatmillió forintból lehet elkezdeni.