Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Litvánia Európában elsőként már a héten kibocsátja digitális valutáját

Litvánia Európában elsőként már a héten kibocsátja digitális valutáját

bitcoinbazis.hu

Litvánia Európa technológiai csomópontjává válhat.

A felgyorsult digitalizáció miatt elengedhetetlen, hogy a központi bankok is lépést tartsanak a technológiai újításokkal. Ennek ellenére eddig az európai országok csak kóstolgatták a digitális valuták (Central Bank Digital Currency – CBDC) gondolatát, míg az ázsiai országok, mint például Kína, aktívan fejlesztettek. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Európa már a héten találkozhat az első CBDC-jével Litvániának köszönhetően.

A litván központi bank, az LBCOIN elnevezésű CBDC-jének kibocsátásával elsősorban azt szeretné feltérképezni, hogy egy államilag támogatott digitális valuta mindennapi használatában milyen lehetőségek rejlenek, milyen különféle célokra lehet használni. Az előzetes értékesítés már a héten megkezdődik, az LBCOIN-t hat darabos csomagban lehet majd megvásárolni.

Komoly versenyelőny – főleg ha sikeres a bevezetés

A digitális valuta bevezetése után, Litvánia Európa technológiai csomópontjává válhat, felülmúlva a Crypto Nation-ként is emlegetett Svájcot.

Ha sikeres a projekt, az LBCOIN más országokat is arra késztethet, hogy belevessék magukat egy saját digitális valuta kifejlesztésébe. A coinidol.com internetes hírportál szerint világszerte körülbelül 46 központi bank vizsgálja még a CBDC-ket, ám egyelőre csak néhányuk gondolkodik igazán saját digitális valutában.

Érdeklődés máshol is van, de legtöbben a kezdeti szakaszokon túl nem jutottak

A litvánok mellett más európai országok is érdeklődnek az állami digitális valuta kibocsátása és forgalmazása iránt. A holland központi bank például áprilisban bejelentette, hogy vezető szerepet szeretne vállalni a CBDC-nek minősített digitális euró fejlesztésében. Rajtuk kívül még számos olyan központi bank van, mint például Franciaország, Norvégia, Lichtenstein, Málta, Svédország, Ausztrália stb., akik mélyreható kutatást folytatnak arról, miként használhatnának CBDC-ket kifejezetten bankközi tranzakciók elszámolására.

Jelenleg azonban a legtöbb ország nem halad tovább a kóstolgatáson, és csak Kína és Dél-Korea kezdte meg a CBDC-k tényleges tesztelését. A kínai digitális jüant jelenleg négy régióban tesztelik, együttműködve olyan nagy nemzetközi márkákkal, mint például a McDonald’s. A Koreai Központi Bank pedig egy 20 hónapos teszt-periódusnak teszi ki a digitális koreai wont, és a teljes körű bevezetés előtt még felülvizsgálják a szabályozást is.

Az LBCOIN kibocsátása lehetővé teszi, hogy megnézzék, hogyan működnek állami digitális valuták a gyakorlatában, miközben annak a vizsgálatára is lehetőség nyílik, hogy képesek-e olyan kriptovalutákkal versenyezni ezek a pénzeszközök, mint például a bitcoin.