MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Lemosó permetezés tavasszal – mi ellen és mivel?

Lemosó permetezés tavasszal – mi ellen és mivel?

agroforum.hu

Enyhe telekben pedig szinte semmi nem akadályozza károsítók áttelelését.

A károsítók (gombák, baktériumok, rovarok, atkák) áttelelő alakjai télen is jelen vannak a fáinkon, várva a tavaszt, hogy újra támadhassanak. A téli hideg csak részben képes csökkenteni a számukat, enyhe telekben pedig szinte semmi nem akadályozza a sikeres áttelelésüket. A tél végi lemosó permetezés ezeket képes gyéríteni, így pedig ’tiszta lappal’ indíthatjuk a növényvédelmet!

Mikorra időzítsük a kezelést?

A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos a jó hatékonyság elérésében! A téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket.

Mivel végezhetjük a lemosó permetezést?

Ha kártevő ellen kell védekeznünk, például atkák, levéltetvek, pajzstetvek találhatók nagy számban a telelő növényállomány fás részein, akkor nagy olajtartalmú készítményt javaslunk.

Ha gombás, vagy baktériumos betegséget szeretnénk elkerülni, akkor réz és kén tartalmú lemosó permetező szert válasszunk.

Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, a rézszulfátot (a rézgálicot avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható. Sok éve használjuk a rézoxiklorid hatóanyagot, ebből is számos készítmény készül.

A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is (rézhidroxid). Ezek lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni, kiemelten jó az esőállőságuk is.

De vannak forgalomban tribázikus rézszulfátot (csonthéjasokban is alkalmazható perzselés nélkül!) vagy rézoxidot tartalmazó készítmények is.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével a rovarokkal, az atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak a gazdaboltokban lemosó szerek. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű gyérítést elérni, mint a töményebb, egy hatóanyagú szerekkel.

Fontos, hogy mindig a kéregkaparás, metszés és sebkezelés után permetezzünk, bőséges lémennyiséggel. A legkisebb kéregrepedésbe is be kell jutnia a permetlének!