MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Lejárt műszakival – még mindig a forgalomban

Lejárt műszakival – még mindig a forgalomban

napi.hu

Novemberben már lehetnek olyan autók a magyar utakon, amelyeknek 20 hónapja lejárt a műszakija.

Egyre többen autóznak lejárt műszakival itthon, a veszélyhelyzeti szabályozások miatt ugyanis tavaly március óta nem kötelező az autók műszaki vizsgáztatása - derül ki az ATV riportjából.

Ennek eredményeként idén novemberben előfordulhat, hogy bizonyos autók már 20 hónapja lejárt engedéllyel közlekednek majd. A jogszabályok szerint azonban továbbra is csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak.

A Magyar Autóklub műszaki igazgatója, Gátfalvi Csaba azt mondta: az elmúlt időszakban nagyon lecsökkent a műszaki vizsgára jelentkezők száma. "Gyakorlatilag tavaly márciusában indult el ez a változás, hogy nem kell műszaki vizsgát csinálni a gépjárműveken, ez egy nagyon nagy hiba, hiszen a járműveknek a műszaki állapotát ilyen formában senki nem kontrollálja" - tette hozzá.

A Budapesti Autósok Közössége pedig arra figyelmeztet, hogy a veszélyhelyzetet követően nagyobb lesz a várakozásidő a szervizekben. Érdemes ezeknek a sofőröknek, tulajdonosoknak azzal is számolni, hogy ha lejár a vészhelyzet, akkor valószínűleg jóval meg fog növekedni ez a forgalom az ügyintézési irodákban, nem éri meg tehát húzni az időt, tehát aki teheti az inkább foglaljon már most időpontot.