MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Legutóbb a Rákosi-rendszer száműzte a művészettörténetet az iskolából

Legutóbb a Rákosi-rendszer száműzte a művészettörténetet az iskolából

hvg.hu / MÁTRAHÁZI ZSUZSA

A tanárok idén úgy szembesültek a művészettörténet érettségijének az eltörlésével, hogy nem kaptak tételsort.

 

„Eötvös József oktatási reformja óta része volt a gimnáziumi képzésnek a művészettörténet tantárgy. Csak két diktatórikus korszakban vezették ki egy időre. Most megint ezt teszik” – mondja Révész Emese egyetemi oktató, aki tiltakozik a döntés ellen.

HVG: Furcsállotta, hogy nem a tanárok háborodtak fel először a művészettörténet-oktatás középiskolai kivezetésén, akiknek az egzisztenciájuk is múlhat ezen?

Révész Emese: A középiskolai tanárok végletesen elcsigázottak, ahogy a kormányzati oktatáspolitika tervezte, belefáradtak az elmúlt évek ellenállásába.

A NAT-ot 2020-ban vezették be, akkor komolyabb szerveződés is elindult ellene, amit elsöpört a Covid-járvány. A tanárok idén úgy szembesültek a művészettörténet érettségijének az eltörlésével, hogy nem kaptak tételsort. Jelképértékűnek érzem, hogy a Magyar Tudományos Akadémia fölvállalta ezt az ügyet, többedszer bizonyítva, hogy érzékeli: a közoktatás ügye az egész kulturális szférát érinti. Ez a döntés hosszú távon hatással lesz a szakmai utánpótlásra, a muzeológiára, a műemlékvédelemre, a vizuális kultúra minden területére.

 

https://m.hvg.hu/360/20240121_hvg_revesz_emese_egyetemioktato_muveszettortenet_iskola_oktatas_muveszkijaro