Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

napelemrendszer.info.hu

Igen, lehetséges, de vannak különleges szempontok, amit figyelembe kell venni.

Az optimális termelést akadályozza a panelekre vetülő árnyék: erre minden háztípusnál figyelni kell, és ide tartoznak például a környező fák, épületek, kémények.
Lapos tető esetén ugyanakkor további árnyékoló tényezőt jelenthetnek az alábbiak: attika fal, vagyis a főpárkány felett függőlegesen elhelyezkedő fa, kémény, szellőzők, egyéb épületgépészeti kiállások.
A ferde tetős házakkal ellentétben a tető dőlésszögéről itt nem beszélhetünk, ennek a szerepét a tartószerkezet helyettesíti.
Ez azért előnyös, mert segítségével el lehet érni a termelés szempontjából optimális dőlésszöget és tájolást, azonban külön figyelmet igényel a tető rétegrendje, hiszen ez alapján lehet kiválasztani a megfelelő tartót.
Érdemes előre tudni, hogy mik azok a helyzetek, amik nehézséget okozhatnak a napelemek lapos tetőre való felszerelése során.
Például lapos tető esetén ezen kívül problémát jelenthet az inverter elhelyezése is, ugyanis ennek a fontos alkatrésznek kezelőmagasságban és hozzáférhetőnek kell lennie.
A szélterhelés is nagy körültekintést igényel, hiszen egy lapos tetőn a tartószerkezet miatt a szél könnyen bejut a panelek alá, és nagy erővel felfelé nyomja azokat – ez pedig hosszú távon gondot okozhat.
Ami a felmerülő költségeket illeti, a ferde tetőre telepített napelem rendszer eleinte olcsóbb lehet, hiszen lapos tetőnél a tartószerkezet telepítésével és a súlyozással is számolni kell.
Hosszabb távon azonban ez a költség megtérül, ugyanis – a ferde tetővel ellentétben – itt lehetőség van beállítani a megfelelő tájolást és dőlésszöget az optimális termelés érdekében.