MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Krumpli helyett csicsóka!

Krumpli helyett csicsóka!

vince.hu / fotó: agroinform.hu

Tele van vitaminnal, a konyhában változatosan felhasználható és nem is drága.

A csicsóka (Helianthus tuberosus), vagy más néven jeruzsálemi articsóka története egészen az ókori időkre nyúlik vissza. Ekkor az indiánok már fogyasztották és felhasználták a gyógyító tulajdonságait – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, a csicsóka ma már szerte a világon termesztett növény, amelyet főleg a gumói miatt termesztenek. Ez az Észak-Amerikában őshonos növény, a XVII. században került Európába. Régen a csicsókát a szegény ember burgonyájának nevezték. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, diós ízűek. Ez a zöldségféle csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságérzetnek is kitűnő ellenszere.

Sok mindenben különbözik a burgonyától, lévén nem is rokonok. A csicsóka – ahogy levelein is látszik – a napraforgóval áll közelebbi rokonságban. A burgonyával történő összehasonlítása csak azért adja magát, mert ennek is föld alatt termő gumója az, amit felhasználunk.

 A csicsóka gumója nyersen is ízletes, lereszelve salátákba is tehető. Ezen túlmenően főzhető, süthető, párolható, sőt ivólé és lekvár is készíthető belőle. Csicsókalekvár alapból készíthetünk vanília-, fahéj-, vagy akár kávé ízű csicsóka alapú fűszerlekvárokat. De gyümölcslekvárokhoz is adhatjuk „hígításul”, így érdemes megkóstolni például a banános csicsókalekvárt. Főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk belőle.

A csicsóka gumójának a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma, ami gátolja a benne levő tápanyagok teljes felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságai vannak még a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1- B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma miatt.

A csicsókagumó fogyasztása előnyös az elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében. Az inulin ugyanis az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba, ezért fogyasztó hatású. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.