MENÜ
2024. május 10.
Ármin, Pálma
Krizanténba oltottak paradicsomot

Krizanténba oltottak paradicsomot

agroinform.hu

A krizantém alanyon gyorsabban és biztonságosabban fejlődnek a paradicsom bogyói.

A japán Nagoyai Egyetem kutatócsoportja, több más kutatóhellyel együttműködve, sikeresen oltott be paradicsom hajtást egy krizantém növény szárába.

A kutatók már régebben megfigyelték, hogy a dohány növénybe több más növényfaj hajtásait is be lehet oltani. Jelentős számú átoltási kísérlet segítségével azonosítani tudták azokat a géneket, amelyek a dohány növénynél lehetővé teszik az idegen fajok szöveteinek befogadását – írja az eurekalert.org.

Ennek alapján jutottak el a paradicsomnak dohány közvetítésével a krizantémba történő sikeres beoltásáig, amelynek eredményeként a krizantém egészséges paradicsom bogyót nevelt. A kísérlet jelentősége többek között abban áll, hogy a krizantém robusztusabb gyökérzetű és a betegségekkel szemben is nagyobb ellenállósággal rendelkezik, így a krizantém alanyon gyorsabban és biztonságosabban fejlődnek a paradicsom bogyói.

Az átoltás többnyire gyümölcsfák, illetve szőlők, ritkábban pedig zöldségnövények esetében több ezer éve sikeres szaporítási gyakorlatnak tekinthető, és kedvezően befolyásolja mind az alany, mind pedig az oltóvessző termesztési tulajdonságait.

Ez idáig azonban csak kivételes esetekben sikerült megoldani a különböző családokhoz tartozó növények közötti átoltást. Ezért a nagoyai kutatók sikere új távlatokat nyithat meg a növények nemesítésében és teljesítményük fokozásában, amiről a Science folyóiratban közölt cikkben részletesen olvashatunk.