Tam_Bau
MENÜ
2024. május 15.
Zsófia, Szonja
Közgazdaságtan tökfejeknek

Közgazdaságtan tökfejeknek

hvg.hu

Mit tanulhatott (volna) Nagy Márton a könyvből, amivel a Ryanair-vezér meglepte?

Emlékezetes pontja volt 2022-nek, amikor a Ryanair vezérigazgatója elküldte Nagy Mártonnak a Közgazdaságtudomány tökfejeknek – angol eredetijében Economics for Dummies – című könyvet. Hogy a miniszter megfogadta-e Michael O’Leary tanácsát, és beleolvasott-e a könyvbe, azt nem tudhatjuk, de mi mindenesetre elolvastuk, és meg is mutatjuk, a 664 oldalból mit érdemes a leginkább megfontolni ma Magyarországon.

Sean Masaky Flynn könyve, a Közgazdaságtan tökfejeknek a címével ellentétben nem nézi hülyének az olvasóját. Ahogy a szerző az előszóban fogalmaz: olyanoknak írt, akik okosak, érdekli őket a világ és azon belül is a gazdaság működése, nem ijednek meg a számoktól, épp csak nem abba akarnak beletenni az életükből éveket, hogy közgazdaságtant tanuljanak. Nekik foglalja össze nagyon röviden a közgazdaság legfontosabb alapjait – innen válogattunk mi is.

Mennyire piszkálhat bele az állam a szabad piac ügyeibe?

A világ gazdasága rendkívül komplex dolog, de már egy ország belső gazdasága is arról szól, több millió termék és szolgáltatás miként készül el, és közülük szintén több millió ember egyéni preferenciái alapján, mi lesz sikeres, mi nem. Ezt a szabad piac sokkal könnyebben alakítja, mint ha az állam megpróbál beavatkozni. Azonban az állam beavatkozására is szükség van, méghozzá két esetben: amikor a piaci logika alapján olyan termék készülne, amely amúgy sokaknak káros (senki nem kritizálja például a kormányokat, amikor nem engedik, hogy a kokainkereskedelemben a szabad piac elve érvényesüljön – hozza a példát), valamint amikor túlzott egyenlőtlenséget okozna.

Teljesen rendben van az, amikor egy kormány adót vet ki a nyereséges cégekre és a vagyonos emberekre azért, hogy olyan közszolgáltatásokat biztosítson, mint a tiszta levegő vagy a művészet támogatása. Azonban ehelyett gyakran azt látjuk, hogy lobbicsoportok vagy a saját gazdasági érdekkörének nyomása alapján dönt egy kormány – és amire a Ryanair-vezér utalt: nem azokat adóztatják meg, akik nyereséget termelnek. De még olyankor is, amikor jót akarnak a politikusok, nem túl hatékony az állami beavatkozás, hiszen túl sokat akar szabályozni egyszerre.

Összességében arra nincs egyértelmű, általános válasz, hogy mennyi kormányzati beavatkozás a jó. Abban egyetértünk a legtöbben, hogy nincs baj azzal, ha egy autó azért drágább, mert a politikusok előírták, hogy kötelező biztonsági övet beleszerelni, de hogy például mennyivel érdemes megadóztatni a cigarettát vagy mennyi pénzt kell a bruttó fizetésből a nyugdíjkasszába átirányítani, arra jobb válasz nincs, mint hogy egy demokráciában ezt hosszú távon eldönti a népakarat.

/ Forrás HVG /