Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Közel 30 százalékkal drágul az olasz kenyér

Közel 30 százalékkal drágul az olasz kenyér

agraragazat.hu

Máris tucatnyi olasz pékséget fenyeget bezárás.

Egyes olaszországi pékségek bezárhatnak, valamint a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulását prognosztizálja a La Repubblica napilap. A háttérben az Ukrajnából és Oroszországból érkezett búzaszállítmányok elmaradása áll.

Drágulás jellemzi a bolognai árutőzsdét

A tizenegyezer tagot tömörítő Consorzio Agrari d’Italia (CAI) agrárszövetség adatai szerint az ukrajnai háború utóbbi tizenegy napja alatt a bolognai árutőzsdén a közönséges búzaliszt ára 12 százalékkal emelkedett, a kukoricáé 14,5 százalékkal. Egyedül a nagyrészt Kanadából importált és a tésztákhoz használt durumbúza ára maradt stabil.

A Coldiretti termelői szövetség hangoztatta, hogy a világméretű „vészhelyzet közvetlen közelről” érinti Olaszországot, mivel a kenyér- és kekszgyártáshoz használt liszt 64 százalékát, valamint az állatok táplálásához szükséges kukorica 53 százalékát importálja.

Az utóbbi tíz évben az olasz kukoricatermelés mennyisége egyharmaddal csökkent, a búzáé pedig húsz százalékkal. „A helyzet csak rosszabb lesz, mivel a közös európai agrárpolitika nem ösztönzi a termelést” – jelentette ki Ettore Prandini a Coldiretti elnöke.

Máris tucatnyi pékséget fenyeget bezárás

A milánói kézműves vállalkozások képviselője szerint máris tucatnyi pékséget fenyeget bezárás a megemelkedett alapanyag árak következtében. Azonban nemcsak a liszt, hanem a közüzemi díjak, valamint a szállítási költségek is jelentősen emelkedtek. A cukor ára egy év alatt ötven százalékkal nőtt.

A háború megnehezíti a műtrágya beszerzését is, amely több mint 95 százalékban külföldről, részben Ukrajnából érkezik.

Hiánnyal számolnak növényi olajból is

Olaszország a belföldi fogyasztás egyharmadát tudja megtermelni, a többit mostanáig hajókkal szállították Mariupol és Odessza kikötőjéből.

A La Repubblica számításai szerint a kenyér és a tészta ára harminc százalékkal emelkedhet, ami a pizzériák, éttermek árait is növelni fogja.