Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Kötelező lesz az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása a boltokban

Kötelező lesz az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása a boltokban

startlap.hu

A jelenlegi közel 114 ezerről év végére 174 ezerre nőhet az elektronikus fizetést nyújtó fizikai vállalkozások száma.

2021. január 1-jétől valamennyi, online kasszát üzemeltető hazai kereskedő köteles lesz elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani vásárlóinak. A kormany.hu szerint a napokban a benyújtott törvényjavaslat mintegy 60.000 vállalkozást érint az országban – írja a FinTechZone.hu.

A Pénzügyminisztérium úgy véli, a magyar családokat és az egész lakosság egészségét védi az, hogy ahol van online pénztárgép, ott 2021-től elektronikusan is lehet fizetni. A készpénzen ugyanis – a WHO vizsgálata szerint – a koronavírus akár kilenc napig is életképes maradhat. Az intézkedés a mintegy 60 ezer vállalkozásnak sem jelentene plusz terhet, hisz a kötelezettségnek nemcsak POS terminállal, hanem az azonnali utalás biztosításával is eleget tehet – tájékoztat az MTI.

A törvényjavaslat júniusi elfogadását követően körülbelül 60 ezer kereskedőnek, szolgáltatónak hat hónapja lesz arra, hogy teljesítsék a törvényben foglalt új kötelezettséget.

A kártyás fizetés, az azonnali fizetésre épülő új fizetési megoldások, de akár az elektronikuspénz-alapú digitálispénztárca-megoldások elfogadása egyaránt elfogadható a szabályozási tervezet szerint, a kereskedők szabadon eldönthetik, melyik módot választják.