MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Kosárpálya a Bledi-tavon

Kosárpálya a Bledi-tavon

firstclass.hu/FEHÉR PATRIK

Pörgősebb, mint a „rendes” kosárlabda, emiatt népszerűsége is felfelé ível.

Napjaink egyik legjobb kosarasa Luka Dončić: a szlovén válogatottal Európa-bajnok lett, 2018 óta pedig az NBA-ben játszik, jelenleg a Dallas Mavericks csapatát erősíti. 2020-tól 2023-ig négyszer került be a liga All Star-keretébe, 2019-ben pedig az év újoncának választották az amerikai bajnokságban.

Dončić akkora névnek számít Szlovéniában, hogy konkrétan “odaadták” neki az ország egyik turisztikai jelképét, a Bledi-tavat, hogy rendezzen rajta egy kosárlabdatornát. Igen, rajta, ugyanis a 3×3-as kosárlabda-mérkőzéseket egy, a vízen elterülő pályán játszották, háttérben az ikonikus kis szigettel és a rajta fekvő templommal.

Mi az a 3×3-as kosárlabda?
Nem sokban különbözik a hagyományos kosárlabda szabályaitól a 3×3-as változat, melynek pontos szabályai nagyjából a 2000-es évek végén fixálódtak. Két igazán fontos dologban különbözik ez a játék az eredeti verziótól: a szigorúan 4-4 fős csapatból hárman-hárman vannak egyszerre a pályán, és egy palánkra játszanak, azaz folyamatosan megy a csere, attól függően, hogy épp melyik csapat támad, és melyik védekezik ugyanazon gyűrű alatt.

A sport pörgősebb, mint a “rendes” kosárlabda, emiatt népszerűsége is felfelé ível. Már a 2020-as tokiói olimpián is lehetett vele találkozni, a férfiaknál Lettország, a nőknél az USA lett a bajnok.

A program több célt is szolgált egyszerre: egyfelől reklámozta Szlovénia természeti szépségeit egy nemzetközi szinten ismert sportoló segítségével, másrészt fiatal kosarasok tehették magukat próbára egy tornán: Magyarországról két fiú- és egy lánycsapat is indult a szlovén, horvát, olasz és francia játékosokat felvonultató mezőnyben.

Mindezek mellett bemutatták Dončić új, saját cipőjét, a Luka 2 Lake Bled-et, melyet a Jordan márkával közösen készített újrahasznosított anyagok felhasználásával.