MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Környezetkímélő intelligens abroncsok a biztonság jegyében

Környezetkímélő intelligens abroncsok a biztonság jegyében

hvg.hu

Most kezdenek el igazán komolyan foglalkozni a kerekek megújításában rejlő lehetőségekkel.

Ha az előírtnál 20 százalékkal alacsonyabb az abroncs nyomása, az 5–10 százalékkal növeli az üzemanyag-fogyasztást, és 15–20 százalékkal lerövidíti a gumi élettartamát. Nem véletlen, hogy a kutatók azzal kezdték az abroncsok „megokosítását”, hogy a járművek fedélzeti számítógépével állandó kapcsolatban álló érzékelőket telepítettek a szelepekbe, amelyek folyamatosan tájékoztatják a vezetőket a kerekekben mért nyomásról.

Az egyszerű szenzorok azonban csak az első lépést jelentették az „okosabroncsok” felé vezető úton, és úgy tűnik, hogy a gyártók és az informatikai cégek most kezdenek el igazán komolyan foglalkozni a kerekek megújításában rejlő lehetőségekkel. Az egyik irány a nyomásellenőrzés egyszerűsítése és általánossá tétele. A Goodyear például a napokban mutatta be DrivePoint nevű rendszerét, amely lehetővé teszi, hogy a fuvarozócégek a telephelyek bejáratánál elhelyezett eszközökkel olvassák ki automatikusan a keréknyomást, s a rendszer azonnal figyelmeztet, ha a normálistól való eltérést észlel.

Terjednek a járműflottákkal kapcsolatos adatokat valós időben követő hálózatok is. Az SAP német szoftvercég már évekkel ezelőtt tesztelte azt a rendszerét, amely a számtalan érzékelő és a dolgok internetje (IoT) révén valós időben követi a járműflottákat: a szenzorok figyelik az útvonalat, a motorteljesítményt, a sebességet, az állásidőt és az abroncsok állapotát. A többi számítógépes óriás is rohamtempóval dolgozik azon, hogy megteremtse az okosgumi érzékelői által szolgáltatott adatokat minél hatékonyabban továbbító és rendszerező szoftvereket. A Microsoft négy év alatt ötmilliárd dollárt öl az IoT-rendszerek fejlesztésébe, s az ugyancsak amerikai Dell szintén milliárdokat költ a kommunikáció gyorsaságának és megbízhatóságának fokozására.

A másik – és izgalmasabb – út az érzékelők feladatkörének a kiszélesítése.