MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Komplex rendszer az átalányadózást választóknak

Komplex rendszer az átalányadózást választóknak

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András, freepik.com

Ten-Soft Kft.: 33 év a könyvelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások szolgálatában .

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Ten-Soft Kft. Az ügyviteli szoftverek fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó szekszárdi székhelyű vállalkozás a szeptember 1-től életbe lépett új KATA törvény változása miatt az elmúlt, nyári hónapokban végezte el a programmódosítást, illetve a KATÁ-ból kiszorult vállalkozóknak, könyvelőiknek az átalányadózással kapcsolatos komplex programot biztosított. Az országosan több ezer ügyféllel rendelkező cég 33 éves múltra tekint vissza, és a generációváltáson dolgozik.
Ujj Évával és Harmati-Csontos Csillával, az egyszeres könyvviteli program témafelelős fejlesztőivel az aktualitások mellett egy kicsit a múltról is beszélgettünk.

– A Ten-Soft Kft-t a SZÜV Szekszárdi Számítóközpontjának megszűnése után a Szervezési és Programozási Osztály néhány volt munkatársa alapította. 33 év után jellemző erre a generációra, hogy valamennyien nyugdíjasok vagyunk. A fiatalítás fontos szempont a cégen belül is, Csilla már ezt a generációt képviseli – mondja Ujj Éva. – A profil az indulás óta nem változott, könyvviteli (egyszeres és kettős könyvvitel) és egyéb ügyviteli rendszereket forgalmazunk. 2015-től az asztali rendszerek mellett elindultunk a webes rendszerek kínálatával is.

– Honnan tudják, hogy milyen irányba érdemes gondolkodni, fejleszteni?
– Egyrészt a törvényi változások szabják meg az irányt, másrészt folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az ügyfelekkel, így a fejlesztéseket széles körű igények figyelembe vételével végezzük; jellemző, hogy például a könyvelő irodákkal, mint partnereinkkel együttműködünk. – veszi át a szót Harmati-Csontos Csilla. – De általában is elmondható, hogy az ügyfél igényeit figyelembe véve történik a fejlesztés. A rendkívül széles szakmai és személyes kapcsolatháló nagyban segíti a munkánkat.

– Vagyis személyesen ismernek nagyon sok ügyfelet?
– Igen, és sokakkal rendszeres kapcsolatban állunk. Van, aki e-mailen keres meg bennünket, mások naponta telefonálnak. Ez lehet segítségkérés, de nagyon gyakran fejlesztési ötletekkel állnak elő partnereink. Nálunk tényleg tele van a „kívánságkosár”.

– Milyen kihívást jelentett a KATA-törvény változása, és hogyan reagáltak erre?
– A régi KATA törvény augusztus 31-i megszűnése – finoman szólva – rengeteg vállalkozást „földhözvágott”, több, mint 400 ezer KATÁ-s vállalkozásnak/vállalkozónak kellett más adózási módot választania – mondja Ujj Éva. – Számunkra ez annyit jelentett, hogy módosítani kellett a KATA bevételi nyilvántartást, illetve a KATA bevallást az új feltételeknek megfelelően. Például az adóalanyiság megszűnésének napjáig be nem folyt számla ellenértéket bevételként kell figyelembe venni, továbbá az új KATA törvény szerinti módosításokat át kellett vezetni a programon.

– Vagyis új adózási módot választani, ami a vállalkozás számára drágább, és nem utolsó sorban sokkal több papírmunkát jelent, ugye?
– Így van, és ebben a helyzetben az egyéni vállalkozók számára az egyik legkedvezőbb adózási forma az átalányadózás. Már korábban is létezett ez az adózási mód, de alkalmazását a KATA mérhetetlen előnyei háttérbe szorították; nagyon szűk körben választották az adózók. Most ez tűnik a legkedvezőbb megoldásnak, bár ennek is vannak korlátai.
A mai szabályozás szerint a vállalkozó a tevékenysége függvényében a bevételének 40, 80 vagy 90%-át veheti figyelembe „vélelmezett” költségként. A fennmaradó 60, 20, vagy 10% lesz a jövedelem. Amíg ez a jövedelem nem haladja meg az 1.200.000 forintot (az éves minimálbér felét), addig adómentes, vagyis nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.
Fontos viszont, hogy a főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó a 18,5% társadalombiztosítási járulékot az átalányban megállapított szja-köteles jövedelem után fizeti meg, de havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum után. A 13% szociális hozzájárulási adót pedig az átalányban megállapított szja-köteles jövedelem után kell megfizetnie, de havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum 112,5%-a után. Tehát ha még nem érte el az adómentes jövedelem felső határát, a járulékot akkor is fizetnie kell.
Másik kedvező feltétel, hogy a vállalkozó a megállapított jövedelméből – a feltételek megléte esetén – az szja törvény által biztosított négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét, 25 év alatti fiatalok kedvezményét, személyi kedvezményt, első házasok kedvezményét, családi kedvezményt érvényesíthet.
Lényeges változás az adminisztráció terén, hogy havonta bevallás(oka)t kell a könyvelőknek beadni, és jóval több a bevallási és könyvviteli kötelezettség, mint a KATA esetében. Az általunk kínált program mindenben segítséget nyújt az átalányadózást választók és a könyvelők számára.

– Teljeskörű rendszert kínálunk – teszi hozzá Harmati-Csontos Csilla. – A dokumentációt feltöltöttük a honlapunkra, lépésről-lépésre megtalálhatók a beállítások, és akinek bármi nem érthető, az keresheti az ügyfélszolgálatunkat, ahol e-mailben és személyesen is segítenek tapasztalt munkatársaink. Még egy dolgot tennék hozzá: a programok megvásárlása és az éves rendszerkövetési díj megfizetése után ingyenes az ügyfélszolgálati segítség és tanácsadás, cégünk gondoskodik a jogszabályi változások követéséről, a program folyamatos naprakészen tartásáról. A komplexitást emelném ki: része a bérszámfejtés, a NAV-bevallások kezelése, számlák letöltése, tehát nem kell további modulokat vásárolni hozzá.

– Több mint három évtizedre tekint vissza a cég, mit hozhat a jövő?
– Én más szakterületről jöttem, de folyamatosan képezem magam, és itt megerősítettek abban, hogy bármi megtanulható – fogalmaz Csilla. – Egy életre szóló elhivatottságot jelent számomra, a változások és a határidők pedig érdekessé és felelősségteljessé teszik ezt a munkát. Ha rajtunk múlik, további harminc év jelenti a jövőt.
– A fiatalítás jelenti a cég jövőjét, és bízom benne, hogy jó úton haladunk – zárja gondolatát Ujj Éva.

További információt
találnak a rendszerekkel kapcsolatban a
www.tensoft.hu honlapon
E-mail: tensoft@tensoft.hu Telefon: 74/529-440