MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Komoly földrengések rázták meg Horvátországot

Komoly földrengések rázták meg Horvátországot

24.hu

Pakson, sőt Sopronban is lehetett érezni a földmozgást.

Egy 5,3-as és egy 5,1 -es földrengés rázta meg Horvátországot, epicentruma Zágráb közvetlen közelében, mindössze 7 kilométerre volt északkeletre – olvasható a földrengéseket listázó emsc-csem.org-on. Az első, erősebb Richter-skála szerinti 5,3-as 5:24-kor, a második 5,1-es hat után egy perccel volt. A Reuters ugyanakkor a Német Földtudományi Kutatóközpont (GFZ) adataira hivatkozva 6-os erősségű földmozgásról számolt be. A hatos magnitúdójú földrengés a katasztrófavédelem honlapja szerint már erősnek nevezhető, „erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50-80 km távolságban is”.

Később a GFZ közölte, hogy a földrengés 10 kilométeres mélységben keletkezett és az erősséget visszaminősítették 5,3-asra. Hét óra után pár perccel aztán újra megmozdult a föld, az utórezgés már valamivel enyhébb volt.

Az emsc-csem oldalán képeket is találni, vakolat, házelemek hullottak, amik autókat törtek szét. A Time Out horvát kiadása szerint az emberek erős rezgésekre ébredtek, sokan alig felöltözve rohantak ki az utcákra. Állítólag a horvát elnököt, Zoran Milanovicsot is evakuálták otthonából. Az elektromos áram Zágráb több részén elment, több helyen tűz ütött ki Ilyen erejű földmozgásra nem történt Horvátországban, senki sem emlékszik hasonló mértékűre – írta még a lap.

Több mint 10 másodpercig tartott. Soha nem éreztem még ilyen erőset – mondta a Reutersnek egy szemtanú.

Egy gyerek fejére egy leszakadt tetődarab esett, őt a sürgősségi osztályon kezelik. A tűzoltók jelenleg is több helyszínen dolgoznak. Az AP a helyi sajtóra hivatkozva arról ír, egy 15 éves elhunyt.

A horvát belügyminiszter, Davor Bozinovic közben arra kéri a lakosságot, hogy a koronavírus-járvány miatt ne gyűljenek össze egy helyre. Az országban eddig 206 ember fertőződött meg és egy ember halt bele az új vírusba.

Zágráb ikonikus katedrálisa, a Mária Mennybemenetele Székesegyház szintén megsérült, a két torony egyikének teteje összeomlott. A templomot a legutóbbi, 1880-as 6,3-as erősségű horvát földrengés után kellett újraépíteni. Itt őrzik egyébként Szent László palástját. A magyar király építtetett itt először templomot.

A földrengésről egy Somogy megyei, nagyatádi olvasónk értesített minket, szóval Magyarországon is érezhető volt. Pakson, sőt Sopronban is lehetett még érezni, tudtuk meg olvasóinktól. A horvát határ közeléből egy olvasónk úgy írta le a földrengést, mintha valaki ütötte vagy be akarta volna törni az ablakot.