MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Kicsi ország, nagy lépése

Kicsi ország, nagy lépése

vezess.hu

Márciustól ingyenessé vált a tömegközlekedés Luxemburgban.

Ezzel ez lett az első ország, ahol teljesen ingyen lehet használni a városi és helyközi buszt, valamint a vonatot is. Céljuk, hogy csökkentsék az autós forgalmat.
2018-ban hozta meg a döntést a 600 ezer fős Luxemburg és most a közlekedési miniszter jelentette be az életbe lépést. Ha valakiben felmerül, hogy miként működhet így a rendszer, akkor itt egy érdekesség: a 2 euróért kínált jegyek csak a ráfordításaik 8%-át fedezték.

A tömegközlekedés teljes költségvetése pedig 500 millió euró volt, tehát a jegyekből csupán 41 millió érkezett be. Erről lemondani nem igazán megrázó. Mellesleg a jegyek kezelésére fenntartott infrastruktúra is jelentős költségekkel járt. Hogy miből finanszírozzák akkor a tömegközlekedést? Legfőképpen az adóbevételekből, de hirdetési felületekből is szép összeg folyik be a vállalathoz.

Egyébként nem Luxemburg az első ország, amely ezzel próbálkozik. Tallinban (Észtország fővárosa) már két éve részlegesen ingyenes a tömegközlekedés. Bár ez kizárólag a város lakosaira és a hét éven aluliakra vonatkozik, valamint a három év alatti gyerekkel közlekedő felnőttekre. Tehát a teljes országra – mint Luxemburg esetében – még nem terjed ki az ingyenes tömegközlekedés.