MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Kevéssé ismert szabályok az európai utakon

Kevéssé ismert szabályok az európai utakon

roadster.hu / Fábián Emese

Ha Európában autózunk, sok meglepetés nem érhet. Vagy mégis?

A járvány alatt megnőtt azok száma, akik autóval indulnak útnak. Az elmúlt két évben közel nyolcvan százalékkal többször kerestek az „autóval Európában“ témakörre, mint előtte, a „vanlife”-ra, vagyis lakókocsis életre vonatkozó keresések pedig 216 százalékkal nőttek 2018 és 2021 között. Ha te is azok közé tartozol, akik szívesen ülnek a volán mögé, jó, ha tisztában vagy ezekkel az előírásokkal.

Gyerekek csak hátul utazhatnak
A legtöbb országban, ahogyan Magyarországon is, az első ülésen 150, a hátsó ülésen 135 centis testmagasságig csak gyerekülésben utazhatnak a gyerekek, de van, ahol ettől eltérő a szabályozás: Spanyolországban például a 18 év alattiak egyáltalán nem ülhetnek előre.

Tartalékszemüveg
Franciaországban, Spanyolországban és Svájcban a szemüveges vezetőknek egy pótszemüveget is maguknál kell tartaniuk, ennek hiányában pénzbírságra számíthatnak.

Biztonsági tartozékok
Belgiumban, Svédországban, Dániában és Norvégiában a személyautókban is kell lennie tűzoltókészüléknek, Észtországban pedig fa- vagy műanyagtömböket is kell magunkkal vinnünk, amelyek az autó kerekei alá téve megakadályozzák, hogy a kocsi hátraguruljon.

Nincs evés-ivás a volánnál
Cipruson a sofőrök nem ihatnak és ehetnek vezetés közben, és pénzbírságra számíthat, akit rajtakapnak egy kis falatozáson vagy kortyolgatáson.

A kocsi legyen tiszta
Bulgáriában és Fehéroroszországban büntetésre számíthat az, aki koszos autóval közlekedik, különösen, ha a rendszámtábla vagy az ablakok tisztasága kifogásolható.

Viszlát fülhallgató
Van ahol a fülhallgató is tiltólistára került, Franciaországban például már 2015-ben.

Egy gyerek sincs az autó alatt?
Dániában nemcsak a motort kell ellenőrizni az indulás előtt, de meg kell győződni arról is, hogy egyetlen gyermek vagy állat sem bújt el az autó alatt.