Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Kevesebbet pazaroljanak és boldogabban éljenek

Kevesebbet pazaroljanak és boldogabban éljenek

ng.hu

Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb az apró otthonok mozgalma.

Jay Shafer az amerikai kislakás-mozgalom atyja szerint az egyre növekvő tábor célja az, hogy a lakóhely méretének csökkentésével spóroljanak, kevesebbet pazaroljanak és boldogabban éljenek. Shafer az 1990-es években kezdett el apró otthonokat építeni. „Ha az ember egy kis házban él, tényleg csak a legszükségesebb dolgok számára van hely” – állítja. A férfi jelenleg egy nagyjából 10 négyzetméteres otthonban lakik a kaliforniai Sebastopolban.

A lakásban valóban nincs sok hely: egy mosogató, egy tűzhely, egy felszerelt fürdő, illetve egy dolgozószobaként és ebédlőként is funkcionáló nappali található benne. A háló egy kicsi, legfeljebb két ember számára megfelelő padlásrész, ahol felülni sincs elég hely.

Shafer mozgalma az évek során egyre népszerűbbé vált. Bár nem tudni, hogy pontosan mennyi ilyen otthon is létezik, egyre több cég árusít olyan készleteket, melyekkel az ember saját házikóját is felépítheti. Egy-egy otthon átlagosan 15 ezer dollárból (mintegy 4,8 millió forintból) megalkotható.

Bár 10 négyzetméter igen kicsi, a növekvő populáció miatt a városokban idővel egyre több kis lakás és ház épül majd. A kaliforniai Berkeleyben működő Panoramic Interests már épít olyan padlásrészeket, melyekkel bővíthetőek az otthonok. Nagyjából 27 négyzetméteres, kompakt struktúráik meglepően tágasak, fenntartásuk pedig igen olcsó. Az ilyen apró otthonok sokakat motiválhatnak takarékosságra.