MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Két hónapos horgászati tilalom a Paksi Atomerőművet érintő Duna-szakaszon

Két hónapos horgászati tilalom a Paksi Atomerőművet érintő Duna-szakaszon

fotó: atlatszó.hu

Az atomerőmű szakemberei a méréseket mobil mérőeszközökkel, csónakból végzik, így a horgászok zavarnák őket.

A Paksi Atomerőmű által kibocsátott meleg víz hőmérsékletének ellenőrzése miatt két hónapon át tartó horgászati tilalmat rendeltek el a Dunán jobb partján egy folyamkilométer hosszan a főmeder középvonaláig.

A Tolna Megyei Kormányhivatal mint halgazdálkodási hatóság az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére a Duna folyam jobb partján 1525,0-1526,0 folyamkilométer között a főmeder középvonaláig általános horgászati és halfogási tilalmat rendel el július 1. és augusztus 31. napja között, melyet a halgazdálkodásra jogosult az érintett szakaszon táblával jelöl, illetve a honlapján közzétesz – olvasható a Tolna Megyei Kormányhivatal határozatában, amelyet a Pecaverzumnak küldtek.

Mint írják, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. június 8-án kérelemmel fordult a Tolna Megyei Kormányhivatal mint területi halgazdálkodási hatóság felé. A dokumentumban közölték, hogy a jogszabályi kötelezettségük teljesítése érdekében, az atomerőmű által kibocsátott meleg víz hőmérsékletének ellenőrzését az erőmű szakemberei rendszeresen, naponta elvégzik a kibocsátási ponttól (az energiatörő műtárgytól) folyásirányban számított 500 méterre lévő keresztszelvényben, ahol is a Duna hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot.

A mérések összesített ideje körülbelül 2-3 óra, amit minden olyan esetben naponta egyszer el kell végezni, amikor a Duna hőmérséklete meghaladja a 25 Celsius-fokot – hangsúlyozták. Ez az időszak jellemzően július közepétől augusztus közepéig tart.

Az atomerőmű szakemberei a méréseket mobil mérőeszközökkel, csónakból végzik, így a horgászok zavarnák őket, a horgászati és halfogási tilalom elrendelésére ezért volt szükség.

A határozat szerint „az adott dunai keresztszelvényt (az alábbi ábrán jelölve) behajózva, a statisztikai elemzéshez megfelelő mennyiségű mérési eredmény felvételével, továbbá a hőcsóva hosszirányú elosztásának vizsgálatához az energiatörő műtárgytól, a kifolyástól körülbelül 700 méterre lévő nagy kőszórásig hosszanti irányba monitorozva” történik majd a vizsgálat.

Hozzátették: az atomenergia alkalmazása során a levegőbe és a vízbe történő radioaktív kibocsátásról és azok ellenőrzéséről szóló 15/2001. (VI.6.) KöM rendelet 10. §-a előírja az ellenőrzési tartományt és a hőmérsékletkorlátot is.

A határozat azt is tartalmazza, hogy a bejelentő MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szerint az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a horgászati tevékenység a mérési kötelezettséggel érintett területen. „A horgászati tevékenységet a patról és vízi járműből egyaránt végzik a horgászok, ezzel akadályozzák a méréseket végző szakemberek szabad mozgását a mérési pontok megközelítésekor. Az MVM jogszabály által előírt hőmérséklet-ellenőrzése és a zavartalan horgászati tevékenység egymást akadályoztatják” – fogalmaztak az ügyiratban, amelyben foglaltak ellen – a jogsértésre hivatkozással – közigazgatási per indítható.

A korlátozással érintett vízterület a 17-001-1-1 víztérkódú, Duna 1520-1564 folyamkilométer elnevezéssel nyilvántartott halgazdálkodási vízterülethez tartozó szakasz.