Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Készházak, kedvező rezsiköltséggel

Készházak, kedvező rezsiköltséggel

napi.hu, fotó: tukorbenavilag.hu

A Magyarországon épülő házak közül minden negyedik-ötödik könnyűszerkezetes készház.

Még egy korszerű téglafallal összehasonlítva is 200 százalékkal kevesebb hőveszteséggel lehet számolni egy ilyen házban, az emelkedő rezsiköltségek miatt pedig várhatóan egyre népszerűbbé válik a közeljövőben.

Az építőipari kapacitás-, és építőanyaghiány, illetve a megemelkedett anyag-, és energiaköltségek miatt az építtetők egyre nagyobb számban választják a könnyűszerkezetes építési módot.

Magyarországon jelenleg már az épülő házak 20-25 százaléka rendkívül energiatakarékos készház, ez az arány a korábbi években 10-15 százalék volt.
A világ más részein ez az arány jóval magasabb, sőt, a könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon. Észak-Amerikában, Skandináviában, a Távol-Keleten a családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül. Nyugat-Magyarországon, és különösen a Balaton környékén is kedvelik a megrendelők a készházakat, és Budapest teljes agglomerációjában is az átlagosnál gyakrabban készülnek így a családi házak – írja közleményében a Knauf Insulation.

Akár esik, akár fúj

Az energiaárak növekedésével felértékelődnek a jól szigetelt ingatlanok, illetve a környezettudatosság és a fenntarthatóság is egyre fontosabb szempont. A készházak építése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mivel egyre több természetes, vagy életciklusuk végén könnyen lebomló, környezetet nem terhelő anyagokból készülnek. Kevés energiával előállítható és szállítható – gyártásához és újrahasznosításához 117-szer kevesebb energia szükséges – valamint pontosan kalkulálható a bekerülési költsége is.

A könnyűszerkezetes építkezésnél nem fordulhat elő a szigetelő és vakoló rétegek felvitele után, hogy víz rekedjen meg az alapanyagokban. A téglaházakkal ellentétben a könnyűszerkezetes házat bármikor fel lehet húzni, nem befolyásolja az időjárás, illetve bármilyen területen és terepviszonyok között megépíthető. Egyedül az alapozómunkálatoknál szükséges száraz idő.

A fűtési és hűtési költségek is jóval kedvezőbbek, mint amire egy hagyományos technológiával épülő, hőszigetelés nélküli háznál számítani lehet. Egy modern könnyűszerkezetes háznak 30 cm-es falvastagság esetén – összehasonlítva egy korszerű téglafallal – több mint 200 százalékkal kisebb a hővesztesége, ezt megfelelő tájolással, nagyobb ereszkinyúlással és árnyékolókkal tovább lehet javítani. Az épületet úgy érdemes a telken elhelyezni, hogy a nappali és a terasz a napos, azaz déli-délnyugati, vagy -délkeleti oldalon legyen.

„Egy-egy ilyen szerelt technológiás, környezettudatos készház bekerülési költsége – megfelelő szigeteléssel és a jelenleg még érvényben lévő 5 százalékos áfával számolva – egy átlagos 100 négyzetméteres földszintes ház esetében 5-10 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos építésű téglaépületé. Egy ilyen jól megtervezett háznak 3-4 KW a hővesztesége, felfűtése és hűtése is gyorsabb és egyszerűbb. A lakóteret leginkább csak szigetelés veszi körbe, ezáltal a belső falfelület eleve meleg érzetet ad” – mondta az ÉVOSZ Környezettudatos és szerelt technológiás Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ elnöke, Kárpáti József.

Az építési munka nagy része szerelő jellegű, azonban ha nem a megfelelő kivitelezőt választjuk, akkor az építkezés akár rémálommá is válhat. Gyártónak tehát mindenképpen olyan céget érdemes választani, amelyiknek a terméke rendelkezik megfelelő minősítéssel, tanúsítással, kivitelezői gyakorlattal, tapasztalattal, és referenciával.