Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Kertünk mostoha részei – mit ültessünk árnyékos területre?

Kertünk mostoha részei – mit ültessünk árnyékos területre?

otthonokesmegoldasok.hu

Növények, melyek örömmel költöznének a kert árnyékos sarkaiba is.

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

1. Kaukázusi nefelejcs

Sokan csak talajtakaróként használják, pedig apró, kék színű virágai miatt akár színesítésre is használhatod. Sűrű, nagy méretű leveleinek hála jól tűri az árnyékot, sőt, kifejezetten a sötét, nyirkos helyeket kedveli.

2. Árnyliliom

Az árnyliliom többféle méretben is létezik, az egészen pici, akár szobanövény verziótól kezdve óriás méretűvé is nőhet, azaz szuper választás az árnyas sarkokban talajtakarónak. Népszerűségét annak köszönheti, hogy sötétzöld leveleit színes csíkok dobják fel, és szinte a jég hátán is megél. Attól sem kell attól tartanod, hogy megviseli, ha néha elfelejted megöntözni.

3. Viszályvirág

Gyönyörű, általában kék vagy lila színben pompázik a viszályvirág, aminek óriási előnye, hogy szépsége ellenére a sötét sarkokban is jól érzi magát. Fehér szirmú változata is van, ám lila színben az igazi klasszikus. Főként virágládában vagy cserépben érzi jól magát, ezért jobb, ha nem a talajba, hanem konténerbe ülteted.

4. Begónia

A begónia egynyári, pompázatosan színes növény, ami bármilyen körülmények között jól érzi magát. Éppen ezért a napfényes órák részleges vagy teljes hiányát is jól tűri. Viszonylag bokros virág, ezért csoportosan is ültetheted, és garantáltan feldobja majd az üres, árnyékos részeket.

5. Szívlevelű turbántok

Ha valami igazán különlegeset szeretnél a kert eldugott, árnyékos részeire, akkor a szívlevelű turbántok lesz a tökéletes választás számodra. Évelő növény, tehát elég egyszer földbe tenned, utána minden tavasszal gyönyörködhetsz a bolyhosnak kinéző, szív alakú rózsaszín leveleiben.