Tam_Bau
MENÜ
2022. január 28.
Károly, Karola
Kandalló a lakás fókuszpotjában

Kandalló a lakás fókuszpotjában

lakbermagazin.hu

A dizájnerek előszeretettel játszanak a formákkal a kandallók esetében is. kör formájú biztonsági területet alakítottak ki.

A chilei hegyoldalon fekvő csodálatos Casa Malalcahuello belső tereiben a fa dominál. A földszinttől a nyeregtetőig érő hatalmas, nyitott tér éke a kúp formájú, kővel borított kandalló, melyet ülőhelyekkel vettek körül, hogy hangulatos környezetet teremtsenek.


A minimalista stílus szerelmesei is megtalálhatják a legjobb lehetőséget a kandalló telepítésére. A kanadai építészeti stúdió, az UUfie egy erdei házat tett még látványosabbá az ontariói Kawartha-tavak mellett azáltal, hogy egy modern kandallót állítottak a nappalijának hátsó falára. A kandalló vonalvezetésében tükröződik a ferde tető formája.

A dizájnerek azonban előszeretettel játszanak a formákkal is. Egy német művész berlini rezidenciájának középpontjában egy háromszög alakú kandalló áll, mely előtt egy kör formájú biztonsági területet alakítottak ki. A cél az volt, hogy egyszerre jelenítsék meg a művészet és az építészet csodáit azáltal, hogy megidézik a Cestius piramist, valamint Antonio Canova szobrász velencei sírját.

A klasszikus stílushoz a modern kandallók is jól társíthatók, ezt bizonyította be a belgiumi székhelyű Adjo Studio. A Hasseltben található penthouse lakásának falait cseresznyefa furnér borítja, ehhez társítottak egy modern stílusú kandallót, ami funkcionális szerepet is betölt, hiszen a nappali és a könyvtár közötti teret választották el a segítségével.

A funkcionalizmus mindig valamilyen izgalmas megoldást sejtet. A DKA Architects és a Kl.tz Design belsőépítészeti stúdió közreműködéséve épült fel a Val Saint-Côme-i síház, amelynek nyitott terű nappalijában fatüzelésű kandalló áll. Különlegessége az oldalán látható kivágás, amelyet a tüzelő tárolására használnak.

Az indusztriál stílus tökéletes példája a John Wardle ausztrál építész által megálmodott, óceánra néző, háromszintes ház nappalijának közepén elhelyezett nagyméretű vas kandalló, ami hihetetlenül látványos, rusztikus hangulatot kölcsönöz az enteriőrnek.

Az Atelier Oslo egy ívelt, barlangszerű enteriőrt hozott létre egy norvég tó szomszédságában. A házban elhelyezett fekete kandalló hatszögletű márványlapba épült, amorf falak veszik körül, így kelt klasszikus tábortűz-hatást. Ezzel szemben a Buchbergben található, Gus Wüstemann által tervezett ház belső tereiben a beton és a fa dominál. A beépített kandalló az egyik sarokban kapott helyett egy hatalmas ablak mellett, így a téli hóesésben még különlegesebb hangulatot áraszt.

Ennél már csak a Liddicoat & Goldhill kandallója lenyűgözőbb. Egy elhagyott 18. századi épületet újítottak fel Kentben úgy, hogy közben arra törekedtek, hogy minél inkább megőrizzék annak gazdag történelmét. A fő lakótérben egy hatalmas kandalló és egy csigalépcső is helyet kapott, melynek monumentális hatását a hatalmas belmagasságnak köszönheti.