MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Kamerákkal szűrné ki a hangos autókat Kalifornia

Kamerákkal szűrné ki a hangos autókat Kalifornia

autopro.hu

A törvénysértő autósokat hangalapon bekapcsoló és felvételt készítő kamerák rögzítenék.

Az Egyesült Államok Kalifornia államában a törvényhozói testület elfogadott egy törvénytervezetet, ami automatizálná a túl hangos autók büntetését. A törvénysértő autósokat hangalapon bekapcsoló és felvételt készítő kamerák rögzítenék hat kaliforniai városban. Az új törvényt Kalifornia kormányzójának is alá kell írnia.

Kalifornia híres a szigorú és szigorúan betartatott közlekedési szabályairól, közlekedéssel kapcsolatos rendelkezéseiről, főleg a kibocsátás és az elektromos autózás terén. A károsanyag-kibocsátás mellett most a hangemisszió ellen is hasonló határozottsággal lépnének fel. A 1079 számú szenátusi törvénytervezet szerint a 2023 elejétől 2027 végéig működtetni kívánt kamerarendszer akkor kapcsol be és veszi fel a szabálysértő autó rendszámát, mikor hangszenzorai túl magas zajt érzékelnek a beállított határértékhez képest.

Jelenleg Kaliforniában a személyautók 95, az 1985 után gyártott motorkerékpárok 80 decibeles maximális kipufogózajjal rendelkezhetnek, ezek betartását fogja ellenőrizni az új rendszer. Hogy hogyan fogja a rendszer pontosan elkülöníteni a szabálysértő járművet a többitől, vagy hogyan különbözteti meg az autókat és a motorkerékpárokat, az egyelőre nem tisztázott. A kamerarendszert fogadó városok és utcák sem nyilvánosak egyelőre, az egyik szenátor szóvivője szerint ez az érintett városok hatásköre lesz.

Nem lesből támadnak

A járművezetőket védendő a zajkibocsátást mérő, automatizált kamerarendszerrel felszerelt utakat jelzőtáblával kell jelezni, a szabálysértést először elkövetőket pedig nem büntetik. Az adott városok vezetésének ki kell dolgozniuk továbbá büntetésfizetési konstrukciókat, és halasztási lehetőséget az alacsony bevételű szabálysértők számára. A büntetések mértékéről még nem tájékoztattak a szervek. Kalifornia nem az első, New York már alkalmaz hasonló rendszert – itt a szabálysértők akár 875 dollárnál is nagyobb büntetésre számíthatnak — írta meg a motor1.com.