Tam_Bau
MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Így válasszunk díszítőkövet az udvarunkba

Így válasszunk díszítőkövet az udvarunkba

lakberinfo.hu

A murva az egyik, ha nem a legszebb díszítőkőzet, kitűnő választás, esztétikus megjelenést varázsolni a kertünknek.

Megfelelő szemcseméretben ez a látványos kőzettípus otthonunk ékévé válhat. Ennek az oka leginkább fehéres, esetenként sárgás vagy szürkés árnyalatának köszönhető, mely rendhagyó és letisztult látványt képes adni kertünknek.

Legyen szó ugyanis egy feljáróról, egy parkolóról, egy sziklakertről, egy vízelvezetőről, netán egy mutatós kis kerti járdáról, a murva minden esetben egy mutatós, nem utolsó sorban pedig tartós alapanyag hozzá. Természetesen rendkívül lényeges lesz, hogy pontosan tudjuk, mit is szeretnénk kialakítani a murvából, hiszen ez az aprózott és osztályozott fehér kőzet a legkülönfélébb szemcseméretekben kapható, ami nem véletlen, hiszen mindegyik típus felhasználása máshoz ajánlott. Hogy mégis milyen változatokat különíthetünk el egymástól, és ezeket pontosan mire használhatjuk fel? Máris sorra vesszük a lehetőségeket!

A legkisebb szemcseméretű murvatípus az úgynevezett ágyazó murva, melyet többszörös osztályozás útján érnek el. Ennek megfelelően a legapróbb, mindössze 2-5 milliméteres szemcseméretű típust sorolhatjuk ide, mely a legtöbb esetben kizárólag díszítő célzattal alkalmazható, miközben természetesen hatékonysága megkérdőjelezhetetlen. Az ágyazó murva kitűnő választás például nagyobb térkövek alá abban az esetben, ha fontos számunkra a magabiztos és tartós kialakítás mellett a megfelelő vízelvezetés, lévén a könnyed szintezés mellett ezeket is képes garantálni a murva.

Emiatt a kisebb vízelvezető árkokban szintén megállja a helyét, már amennyiben megfelelő alábélelést kapott a fóliázás során, hiszen aprócska méretéből kifolyólag a nedves föld könnyedén elnyelheti hosszabb távon. Az ágyazó murva ideális lehet jól szellőző fugaként is, ha nagyobb távolságra helyezkednek el egymástól a térkövek, de kinti cserepek és kaspók – esetleg temetői betonvázák – látványos feltöltésére, sőt sziklakertek dekorálására sem utolsó, noha rengetegen beltéri díszítéskor is előszeretettel alkalmazzák, többnyire természetesen szobanövényeknél, a gyakran kellemetlen látványt kínáló vizes földfelszínt a kis fehér kavicsok igencsak esztétikussá tehetik.

Mint a neve is mutatja, a kerti murva az a típus, melyet a legtöbbször használhatunk a kertben, hiszen kis túlzással bármit is szeretnénk kialakítani belőle saját zöldövezetünkben, arra tökéletesen alkalmas lesz. Általában az 5-12 és a 12-20 milliméter közti szemcseméretekkel rendelkező változatokat soroljuk ebbe a kategóriába, választásunkat pedig az határozza meg, hogy pontosan mire szeretnénk felhasználni a kérdéses alapanyagot.

A kisebb méretkategóriában elhelyezkedő kerti murva például ugyanúgy alkalmazható kaspókban és cserepekben, mint az ágyazó murva, csak nem fenyegeti olyan hamar az elsüllyedés vagy a kimosás veszélye, de a díszkerti ágyások feltöltésére, sőt a sziklakerteknél egyaránt előszeretettel választják a hegyvidéki hangulat hatásosabb megjelenítésére.

A nagyobb méretkategóriájú kerti murva értelemszerűen oda ideális választás, ahol jelentősebb kiterjedésű felületeket kell fedni vele, így kisebb kiülőkhöz, járdákhoz vagy éppen tópartok elterítéséhez lehet nagyszerű megoldás. A nagyobb vízmennyiségre tervezett vízelvezetőkhöz szintén ezt érdemes választani – itt már nem fenyeget a süllyedés veszélye –, de mivel nagyon jól tömörödik, ezért a kisebb forgalmú autófeljáróknál vagy bejárati járdáknál egyaránt ideális lehet.

Amennyiben tartósabb, akár kisebb teherautók súlyát is elbíró feljárókat szeretnénk létesíteni otthonunk körül, netán nagyobb járdákra vagy egy-két parkolóra, összefüggő placcra van szükségünk, akkor az úti murva lesz az ideális megoldás. Ennek az oka, hogy 20-55 milliméteres szemcsenagyságával egy nagyon durva zúzalék, ennek megfelelően ritkán alkalmazzák a díszkerteken belül, hiszen fontos a megfelelő elterítése és az alapos bedöngölése, de mivel kiválóan tömörödik, ezért közel olyan jó felület készíthető belőle, mint bazaltból vagy betonból.

Megfelelő kialakítás esetén a jó vízelvezetés mellett a talaj süllyedése is megakadályozható vele, noha ehhez szükségünk lesz arra, hogy az úti murvának megfelelően megalapozzunk. Ennek a lényege, hogy szegélyeket, és mély alapot ássunk neki, amit megfelelően bedöngölünk sóderrel vagy bazalttal, esetleg osztályozatlan murvával, hogy a legfelső felületre ez a nagyobb szemcsenagyságú, de még kifejezetten esztétikus fehér kőzet kerülhessen.

A sok helyen ömlesztett vagy poros jelzővel is illetett osztályozatlan murva azzal érdemelte ki ezt a különleges elnevezését, hogy 0-55 milliméteres szemcsenagysággal rendelkezik, vagyis mindenféle válogatás és finomítás nélkül, a kisebb és a nagyobb szemekkel, sőt a murvaporral együtt kerül kiszállításra. A kőzúzalék emiatt olyan helyeken alkalmazható, ahol nem annyira az esztétika, mint inkább a hatékonyság a legfontosabb.

Példának okáért minden esetben kitűnő, ha erős és masszív alapot szeretnénk képezni egy leendő felületnek, hiszen nagyszerűen tömöríthető, ezáltal biztonságosan és kellő masszívsággal hordható fel rá a megfelelő felület. Legyen szó épületek vagy autóbejárók alapjáról, az osztályozatlan murva garantáltan jó megoldás lesz, sőt mi több, olyan helyeken – például földes utak, vagy építési telkek – is megállja a helyét, ahol a laza talajszerkezet vagy az állandó nedvesség folyamatosan süllyeszti az adott területet.