MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Így növelhető a napelemes rendszer hatékonysága

Így növelhető a napelemes rendszer hatékonysága

portfolio.hu • fotó: alternativenergia.hu

Brutális hatékonyságot értek el a jövő napelemes rendszerével.

Kiemelkedően jó eredményeket produkált 2018 forró és száraz nyarán az úgynevezett agrofotovoltaikus napenergia hasznosítás. A napenergia-termelést növénytermesztéssel kombináló megoldással a földhasználat hatékonyságát 186 százalékra tudták emelni egy németországi tesztben - közölte a Fraunhofer ISE.
A napenergia hazai aktualitásairól és a szabályozási környezet várható változásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Az agrofotovoltaikus rendszerek tesztelése két éve folyik Németországban mintegy harmad hektáros termőföld területen. Az összességében 194 kilowatt teljesítményű fotovoltaikus rendszert öt méter magas állványra rögzítették, míg a földben, a panelek alatt négyféle növény termesztésével kísérleteztek: téli búza, burgonya, lóhere és zeller.

Míg egységnyi terület földhasználati hatékonysága különálló, tehát nem kombinált alkalmazásuk esetén a fotovoltaikus rendszer és a növénytermesztés esetében egyaránt 100-100 százalék, addig az együttes, agrofotovoltaikus alkalmazás 2017-ben 160, 2018-ban pedig 186 százalékos hatékonyságot volt képes elérni - számolt be a szervezet a teszt eredményeiről. Ezt azt jelenti, hogy egyetlen, egységnyi földterületen egyszerre történő alkalmazásuk mellett is közel ugyanakkora eredményt hozott a napenergia- és növénytermesztés, mint ha két ugyanekkora, különálló földterületen telepítették volna ugyanezeket.

Az eredmény annak köszönhető, hogy míg a napelemek száma/sűrűsége csak kevéssel marad el attól, mintha önálló, földre telepített fotovoltaikus rendszerről lenne szó, addig az alá telepített haszonnövények a panelek nyújtotta árnyékban nem egyszer nagyobb terméshozamot értek el, mint a kizárólag növénytermesztésre használt referenciaültetvényeken. A panelek mintegy 30 százalékkal mérsékelték a talajfelszín besugárzását, míg a talajnedvesség nyáron nagyobb, télen kisebb volt a napelemek alatt, mint egy sima ültetvényen.

2018-ban a napelemekre érkező sugárzás (sugárzásösszeg) a megelőző évit 8,4 százalékkal haladta meg, a termelt áram mennyisége ugyanakkor körülbelül 2 százalékkal nőtt. Az agrofotovoltaikus rendszer villamosenergia-termelésének költsége versenyképes a kis méretű fotovoltaikus rendszerével, a költségek pedig várhatóan tovább csökkennek majd a méretgazdaságosságnak és a tanulási folyamatnak köszönhetően.
Brutális hatékonyságot értek el a jövő napelemes rendszerével