MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Így működik egy teljesen önellátó falu

Így működik egy teljesen önellátó falu

zoldmania.hu

A hollandiai Boekelben élők felkészültek a klímaváltozásra, és egy ökofaluban próbálnak meg teljesen önellátóvá válni.

Az ENSZ szerint 2030-ban az emberek felének okoz majd problémát a klímaváltozás. Megpróbálunk önellátók lenni az élelem, a víz és az energia nagy részét illetően. Boekel ökofalu része egy olyan ökofalvakból álló világméretű projektnek, amely azt keresi, hogyan lehetünk ellenállóbbak a klímaváltozással szemben – magyarázta az ökofalu projektmenedzsere, Ad Vlems.

A Hollandia déli részén található település 36 fenntartható lakásból áll. Negyvennyolc felnőtt, a körforgásos gazdaság lelkes hívei vesznek részt ebben az európai projektben, ahol semmi sem vész kárba, egy csepp víz, vagy egyetlen kilowatt sem.

„Vonzónak tűnt, hogy kenderrel építenek. Úgy gondoltam, hogy ez egy gyönyörű anyag, nagyon jó szigetelést és egészséges otthonokat készítenek belőle. Ezek a házak több szén-dioxidot nyelnek el, mint amennyit a levegőbe juttatnak – mesélte Annemarie Wilhelmunk Hendriksen. – Ráadásul itt ez a gyönyörű kert, ahol próbálunk ételt termeszteni mindannyiunknak, annak az 50 embernek, aki itt él.

Mandala alakú „élelmiszererdőt” telepítenek, amelyben gyümölcsöket és zöldségeket ültetnek a fák és cserjék közé. Ezáltal a kert ellenállóbb lesz a heves esőzésekkel, a szárazsággal és a hőséggel szemben. Boekel mindenféle újítás kísérleti terepe, például a César fűtési rendszeré, amely az ökofalu 600 napkollektora által termelt energiát tárolja.

A Boekel ökofaluprojekt teljes költségvetése 10 millió euró, ebből 2,5 milliót Noord-Bravant tartomány biztosított, 1 milliót az EU kohéziós alapja, félmilliót pedig a holland energia- és klímaügyi minisztérium – írta a hu.euronews.com.