MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Hogy az Európai Unió ne egy távoli fogalom legyen

Hogy az Európai Unió ne egy távoli fogalom legyen

Takács Zsuzsa, Mészáros Balázs

Európai Parlament Nagykövet Iskola címre pályázik a tolnai gimnázium.

Európa sokkal több, mint egy földrész, Európa egy értékközösség. De mit jelent a tizenéves diákoknak az európai parlamentáris demokrácia, és mit jelent a jövő generációja számára európainak lenni? Ez az alapkérdése az Európai Parlament által öt évvel ezelőtt elindított Európai Parlament (EP) Nagykövet Iskolája programnak, melyhez hazánk is csatlakozott. A magyarországi középiskoláknak meghirdetett sorozatban Tolna megyéből egyedüliként a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium csapata képviselteti magát, vezetőjük Hegedűs Gábor történelem-földrajz szakos tanár, aki az iskola szerepvállalásáról beszélt.

– Iskolánk csapatával egy uniós témájú vetélkedőn vettünk részt évekkel ezelőtt az Europe Direct Tolna Megyei Információs Iroda szervezésében, akkor vetődött fel, hogy bekapcsolódhatnánk ebbe a programba. Tolna megyét más iskola nem képviselte, nálunk pedig néhány érdeklődő és aktív diák részvételével egy jó kis közösség jött össze. Fontos, hogy ez tanulással, készüléssel járó sorozat, amit nem mindenki vállal – tette hozzá a pedagógus.
Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programról tudni kell, hogy minden iskolában egy tanár irányítja, aki „szenior nagykövetként” a program első évében egy 30 órás akkreditált képzésen vesz részt, így felkészülten tudja kiválasztani és irányítani az iskolai „junior nagykövetek” munkáját. Ők diáktársaik felé közvetítik a legfőbb üzeneteket, részt vesznek az EU-s infopontok létrehozásában, vetélkedők és az Európa-nap lebonyolításában.

Mielőtt előre nézünk, érdemes visszatekinteni, hiszen a tolnai gimnazisták az előző évben eredményesen szerepeltek a Magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által megszervezett 4 for Europe című európai uniós vetélkedősorozaton, amit középiskolásoknak hirdettek meg. A regionális döntőn elért eredmény elismeréseként tavaly ősszel egy budapesti jutalomkiránduláson vehettek részt az érdeklődő tanulók.
A sorozat természetesen idén is folytatódik, és újabb kihívások várnak a fiatalokra. Így például az Euroscola-program keretében újabb versenysorozatot hirdetnek meg, a győztesek számára lehetőség nyílik Strasbourgban az Európai Ifjúsági Parlamentben képviselni a magyar fiatalokat. A résztvevők 26 tagállam diákjaival találkozhatnak, megvitathatnak egy-egy kiemelt kérdést, munkacsoportokat alakíthatnak, vitázhatnak és döntéseket hozhatnak, éppúgy, mint azt az idősebb generáció teszi. A Strasbourgi tartózkodást természetesen az Európai Parlament fizeti, az alapos EU-s ismeretek mellett azonban fontos a nyelvtudás is.

A gimnazistákra tehát sűrű tavasz vár. Hegedűs Gábor elmondta, hogy az EP Nagyköveti Program keretében egy Európa Sarkot készítenek el az iskolában, ahol aktuális információkat helyeznek el, folyamatosan frissítik az anyagot. A másik nagy terv a május elejére tervezett iskolai Európa Nap megszervezése, amit szándékosan időzítenek idén május 7-én megrendezésre kerülő megyei Európa Nap elé. Az iskolai program során a diákokat érintő európai uniós témákról tartanak előadást, biztosan szóba kerül az Erasmus program, az euro bevezetésével kapcsolatos gazdasági kérdések, a munkavállalási lehetőségekről szóló információk. Minden, ami a tizenéveseket érdekli és néhány év múltán érintheti.

Az iskolai Európa Napon részt vesznek az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának képviselői, és a helyszíni tapasztalatok alapján döntenek majd az „Európai Iskola” cím odaítéléséről.
Valamennyi program és vetélkedősorozat nagyszerűen illeszkedik a Tolnai Szent István Gimnázium érték- és emberközpontú oktatási programjába, a hagyományos szellemiségbe, amit az iskola pedagógusaival, tanulóival együtt képvisel. Szeretnék elérni, hogy az Európai Unió ne egy távoli elvont fogalom legyen, a diákok megtapasztalják a párbeszéd fontosságát, a vitakultúrát tanuljanak, a különbözőség és egység fogalmát tapasztalják meg. Nyitott, felelősségteljes, magabiztos választópolgárokká váljanak.

Jutalomkirándulás Budapesten

Budapest 148. születésnapján a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium 40 diákjával együtt jutalomkiránduláson vettünk részt. A túra az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, valamint az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája jóvoltából jöhetett létre.

A másfél órás interaktív előadáson az Unió történetéről láttunk-hallottunk sok új információt az Európa Pontban, majd ínyenc ebéd után, részletes betekintést nyerhettünk a város szépségeibe a Városligettől egészen a Budai Várnegyedig. Az idegenvezetés több olyan épületet és intézményt érintett, amelyek európai uniós támogatásból szépültek meg.
Hasznos volt, és kellemes hangulatban telt el a tanulmányi túra. Reméljük, a jövőben mások is átélhetik ezt a nagyszerű élményt.”