MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Hétfőtől vidéken óvatosan újraindulhat az élet

Hétfőtől vidéken óvatosan újraindulhat az élet

hvg.hu

Budapesten és a környező településeken fenntartják a kijárási korlátozásokat, vidéken viszont teljesen újraindul az élet.

Közel 300 koronavírusteszt kapható, és a nagy részük semmit sem ér

Ahogy Orbán Viktor szerda esti videójában már bejelentette, május 4-től ismét változik az élet Magyarországon. A részleteket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

A legfontosabb változások:

  • Budapesten és néhány járásban érvényben maradnak a korlátozások, az ország többi részén viszont eltörlik őket. Ott időkorlát nélkül lehetnek nyitva a kávézók, az éttermek és a szállodák teraszai, kinyithatnak a strandok és szabadtéri múzeumok is. Szolgáltatás is korlátozás nélkül nyújtható.
  • Az esküvők, temetések, szentmisék a megfelelő védőtávolság mellett megtarthatóak.
  • A magánegészségügyben május 4-től feloldják a korlátozásokat, a közegészségügyben ez négy lépésben történik. (Nem világos, hogy országosan, vagy csak vidéken lesz-e így, a részletek hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben. A kormány Facebook oldalán megjelent tájékoztató szöveg alapján ez országosan érvényes lehet, a vidékre vonatkozó intézkedések közé ugyanis nem került be.)
  • Az idősek továbbra is 9-12 óra között mehetnek bevásárolni (korábban a Magyar Nemzet arról írt, az idősáv szűkülhet, ezt a jelek szerint elvetette a kormány).
  • Májusban biztosan nem nyitnak ki az iskolák, a júniusról később döntenek.
  • Marad az ingyenes parkolás az egész országban.
  • A boltokban, zárt helyiségekben mindenkinek maszkot kell hordania vagy más módon kell eltakarnia az arcát, ahogy a tömegközlekedéseben is.
    Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani.