MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Hazaküldtek betegeket, mert nem volt koronavírustesztjük

Hazaküldtek betegeket, mert nem volt koronavírustesztjük

24.hu

A vizsgálatok és bevatakozások egy részét negatív koronavírusteszthez kötik.

Az egészségügyi intézmények mától ismét elláthatnak nem sürgős eseteket is, ám a vizsgálatok és bevatakozások egy részét negatív koronavírusteszthez kötik.

Az RTL Klub Híradója szerint hétfőn országszerte hosszú sorok alakultak ki a szakrendelők előtt, ám sokan voltak, akiket teszt hiányában hazaküldtek.

Az Emmi mind az RTL Klub, mind az ATV Híradójával azt közölte, hogy a tesztet, amennyiben közfinanszírozott szolgáltatáshoz kell, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák, vagyis nem a betegnek kell fizetnie érte, a mintát pedig a mentőknek kell levenniük.

Erről azonban a jelek szerint hétfőn még nem tájékoztatták az intézményeket, a RTL Klubnak például nyilatkozott egy férfi, akit ellátás nélkül elküldtek, mert nem hozott magával negatív koronavírus-leletet, azt viszont nem tudták megmondani neki, hogy a tesztet hol és hogyan végeztetheti el.

„Kérdem én: honnan vegyem elő a negatív leletet? Be se mehetek semmilyen kórházba, miről beszélünk akkor. Fogalmuk sincs, hogy hova menjek” – méltatlankodott.

Az Emmi most azt is közölte, hogy fogászati kezelések előtt minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre.